Lansarea primului hub antidepresie din România a fost lansat joi, iar odată cu aceasta a fost pus la dispoziția celor care trec prin astfel de probleme și o linie TelVerde, disponibilă 24/7, la capătul căreia se află voluntari specializați care pot oferi suport. Numărul TelVerde 0800 0800 20 este gratuit.
„Suntem în tratative cu Ministerul Sănătății ca să facem un protocol, astfel încât Tel Verde să fie conectat la sistemul de urgență și noi să putem să asigurăm cu rapiditate intervenția 112, pentru că doar dânșii pot face acțiunile pe internare nevoluntară, de exemplu”, spune psihoterapeutul Yolanda Crețescu, care este și promotorul acestui proiect.
Crețescu a mai spus că unul dintre motivele care au fost puse bazelor pentru un astfel de hub este statistica îngrijorătoare potrivit căreia unul din 10 români suferă de depresie fără să știe.
„Deprehub l-am gândit să fie primul hub antidepresie din România (…) ne-am gândit să schimbăm puțin paradigma în intervenție, în prevenție și diagnostic, atât în depresii, cât și în anxietate, astfel încât să aducem specialiștii aproape de beneficiarii noștri”, mai spune psihoterapeutul.
Psihoterapeutul a mai spus că, odată cu prevenția, va putea fi scăzut numărul de viitori pacienți de depresie.
„Vom putea să eliberăm, dacă vreți, 112 de acele cazuri de atac de panică, de anxietate, de burnout, suicid și este foarte important să înțelegem că dacă noi investim în prevenție, vom putea evita intervenția”, a completat Crețescu.
Psihoterapeutul Yolanda Crețescu a menționat că prevenția este cu atât mai importantă cu cât intervenția propriu-zisă nu doar costă foarte mult societatea, ci și aglomerează sistemul național medical, despre care, spune aceasta, „oricum este depășit”. „Sistemul românesc de sănătate nu mai poate să facă față, stresul cotidian, lipsa educației, lipsa informării ne fac să ajungem într-o situație limită fără să ne dăm seama”, informează Yolanda.
Yolanda Crețescu a precizat că Hub-ul își propune să introducă programe de sănătate emoțională și în corporații.
„Noi ne-am propus să eliminăm aceste pericole și să ne ducem noi în corporații și să facem aceste training-uri de prevenție, iar Deprehub va avea o evaluare gratuită, un screening gratuit, imediat, la un click distanță”, conchide psihoterapeutul.
Foto: Pixabay