Prima pagină » Știri » Primul lucru pe care vrea să-l facă noul ministru pentru Relațiile cu românii din străinătate

Primul lucru pe care vrea să-l facă noul ministru pentru Relațiile cu românii din străinătate

Primul lucru pe care vrea să-l facă noul ministru pentru Relațiile cu românii din străinătate
Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relațiile cu românii de pretutindeni, a fost avizat, luni, favorabil în comisiile de specialitate, el afirmând că o problemă sensibilă este situația românilor din vecinătatea granițelor, școlile în limba română și susținerea societății civile fiind prioritare.

Stoenescu a primit 39 de voturi „pentru” și patru voturi „împotrivă”.

Acesta a afirmat, în cadrul audierilor, că intenționează să viziteze cât mai multe comunități în mandatul său. „Voi merge să vizitez cât mai multe comunități, că doar prin contactul direct putem să aflăm problemele lor. În multe din comunitățile din vecinătate am lucrat, le cunosc, dar întotdeauna este loc de mai bine”, a spus ministrul propus

O problemă sensibilă, a spus ministru, este cea a situației românilor din vecinătatea granițelor, în special cei din Ucraina. Acolo există deja proiecte în derulare, pe care le va continua, însă, spune Stoenescu, va miza mai mult pe susținerea mass-mediei românești. „Sunt profund conștient de situația românilor din Ucraina, atât în Basarabia de Sud, actuala regiune Odesa, cât și în Bucovina de nord și Maramureșul istoric. Este una dintre prioritățile noastre în cadrul departamentului. (…) Încă este loc de mai bine pentru a se păstra identitatea românilor de aici. (…) Ne vom concentra pe sprijinirea mass-mediei de limba română ca factor de menținere a identității naționale”, a spus acesta.

Mai mult, Stoenescu a spus că va sprijini în continuare școlile de limba română dar și societatea civilă din aceste zone.

Pe de altă parte, ministrul delegat propus pentru departamentul pentru Relațiile cu românii de pretutindeni și-a exprimat speranța că bugetul instituției va fi, în 2016, cel puțin la fel de mare ca cel pe anul în curs, de peste 10 milioane de lei. Întrebat dacă este de acord ca departamentul să devină un minister deplin, Stoenescu a răspuns afirmativ, însă a subliniat că acesta este atributul Parlamentului.

Stoenescu a spus și că speră într-o colaborare mai bună cu Parlamentul. „Eu sunt aici pentru a afla mai multe despre necesitățile pe care le au românii de pretutideni și din partea dumneavoastră. Dumneavoastră aveți experiență și sunt aici pentru a prelua din ideile și sugestiile dumneavoastră”, a spus Stoenescu, adăugând că trebuie „cât mai multe reuniuni” de acest tip.

O altă prioritate a mandatului său, a spus ministrul delegat, este stoparea plecării tinerilor în străinătate și combaterea fenomenului de „brain drain”, prin îmbunătățirea condițiilor din România.

La fel ca și ministrul propus pentru portofoliul Externelor, Lazăr Comănescu, și Dan Stoenescu a fost întrebat dacă susține unirea cu Republica Moldova. „Consider că nu există două națiuni românești. Există o singură națiune română, în două state diferite”, a spus acesta, afirmând însă că România trebuie să lucreze pentru o mai bună legătură cu Republica Moldova, însă nu prin unire, ci prin „interconectare” și proiecte comune.

Citește și