Hans G. Klemm, noul ambasador al SUA la București, a vorbit într-un mesaj video publicat de Ambasada SUA, despre cum a aflat prima oară de România și despre principalele sale obiective ca diplomat.
„Interesul față de țara dumneavoastră mi-a fost trezit de profesorul meu din universitate, Matei Călinescu, distinsul și regretatul scriitor și critic literar român. De atunci, sunt fermecat de cultura, limba și istoria României. Astăzi, avem aceeași viziune: o Europă întreagă, liberă și în pace”, spune Hans Klemm.
Diplomatul american a absolvit Indiana University, cu specializarea economie și istorie. Acolo a predat și scriitorul român Matei Călinescu, plecat din România în SUA înainte de 1989.
„Ca ambasador, țelul meu este să consolidez Parteneriatul nostru pentru securitate și să sprijin respectarea statului de drept și lupta dumneavoastră contra corupției. Voi lupta să extind comerțul bilateral și investițiile și să întăresc relațiile dintre poporul american și poporul român”, a vorbit Klemm despre obiectivele sale.
Hans Klemm a fost desemnat ambasador la București, de președintele Barack Obama, în martie 2015, după doi ani în care România nu a avut ambasador american, ci doar însărcinați cu afaceri care au condus reprezentanța diplomatică a SUA.
În audierile din Senatul SUA, Klemm declara despre România că „țara are mare potențial, este una dintre cele mai rapide în dezvoltare din UE, are o datorie mică, este fiscal viabilă și are o populație educată. (…) Sunt două impedimente – unul este corupția, România are încă probleme serioase cu corupția și este poziționată la coada clasamentului din UE. Iar cealălalt este infrastructura”.
Senatorul republican Ron Johnson i-a amintit atunci lui Klemm că în vizita sa din România, din iunie 2014, a întâlnit o „femeie incredibil de curajoasă”, pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA. „Sper că vă veți asigura că rămâne sprijinită de Guvernul României”, i-a spus Ron Johnson lui Hans Klemm.
Diplomat de carieră, Klemm a ocupat până acum o singură dată poziția de ambasador, în Timorul de Est, din 2007 până în 2010.