Cluj – Napoca va fi primul oraș din România care va avea blocurile acoperite cu grădini suspendate, scrie ziaruldecluj.ro. Ideea aparține unei echipe de arhitecți clujeni care vrea să înfrumusețeze blocurile gri construite în perioada comunistă.
Arhitecții vor ca blocurile să fie termoizolate cu lână de oaie sau cânepă, printr-un sistem mult mai ieftin și mai eficient decât cel folosit acum în construcții. În plus, pe blocuri ar urma să apară grădini verticale, cu ajutorul plantelor cățărătoare, mai scrie ziaruldecluj.ro.
Specialiștii spun că au ales lâna de oaie și cânepa pentru că sunt materiale organice și au o capacitate de izolare termică mai bună decât polistirenul. Românii au și exemple de bună practică de la colegii lor din Germania, care folosesc lâna de oaie la termoizolații de peste 15 ani, Uniunea Europeană a acceptat-o ca material de construcții din 2003.
„În acest fel, s-ar încuraja și activitățile economice ecologice bazate pe creșterea oilor sau cultivarea cânepei. Mai mult, s-ar renunța la polistiren, care este un material nociv prin efectele sale în timp, poluant prin procesul sau de fabricație, având ca materie primă hidrocarburile”, arată arhitecții. În plus, stratul de vegetație nu ar îmbunătăți doar calitatea aerului și aspectul clădirilor, ci va acționa ca o barieră acustică, va proteja de razele ultraviolete și ploile acide.
Proiectul a fost realizat de catre arhitectii Horațiu Racasan și Andrei Koves, alături de alți colaboratori, și a fost nominalizat în cadrul premiilor BATRA 2013. Primarul Emil Boc a spus că va încuraja cel puțin demararea unui proiect – pilot.