Primul Revelion în care nu se fumează în localuri. Ce spun patronii
La 15 decembrie, când au început ofertările, a existat o anumită îngrijorare în rândurile patronilor de localuri care și-au amintit că în noaptea dintre 2016 și 2017 va fi primul Revelion când fumatul la masă va fi interzis. Cei care au avut posibilități financiare, dar și de infrastructură, au început chiar cu amenajarea unor terase încălzite, destinate fumătorilor, dar nimeni nu și-a trecut în ofertă mesajul de tip „La noi se fumează”. Abia acum, în ultimele zile din perioada dedicată rezervărilor, patronii pot spune că sunt toate locurile ocupate.
Anton G., proprietarul unui local din București, a preferat să nu vorbească despre cazul său, dar a ținut să precizeze că, în general, „poate e mai bine așa, oamenii vor socializa mai mult”. „Vedeți, dacă ar sta la masă ca în anii trecuți, ar sta fiecare la masa lui și nu s-ar cunoaște un grup cu altul; așa, fiind la pauza de fumat, socializează mai mult și s-ar putea să fie mai bine pentru ei”, spune patronul. El este, însă, vizibil deranjat de faptul că fumatul a fost interzis integral, fără posibilitatea de a se amenaja incinte în care „toată lumea să fumeze”.
Patronul unui alt local, contactat de MEDIAFAX în jurul datei de 15 decembrie, a spus că în alți ani localul era deja ocupat cu două săptămâni înaintea Revelionului; întrebat ulterior, după o săptămână, el a afirmat că i s-au ocupat sălile, dar cu mare greutate. „Toți întrebau, la telefon, dacă și cum se fumează la masă. A trebuit să reduc puțin tariful și am găsit și o soluție de copromis cu o copertină mai mare și două tunuri de căldură pentru cazul în care va fi foarte frig”, ne-a spus patronul.
Și la munte rezervările au mers mai lent decât în anii anteriori, însă până la urmă oferta s-a adaptat cererii. La Sinaia, spre exemplu, proprietarii de restaurante au amenajat locuri speciale pentru fumat, unii dintre ei folosind și surse de căldură. Proprietarul unei unități de alimentație publică a declarat corespondentului MEDIAFAX că mulți turiști l-au întrebat dacă pot fuma la petrecerea de Revelion, în interiorul restaurantului. „Am fost întrebat dacă se fumează, dar trebuie să respectăm și legea, și în același timp dorințele turiștilor. Așa că am amenajat lângă restaurant o terasă unde se poate fuma. Ieși din restaurant și fumezi. Turiștii au fost încântați că locul de fumat e aproape” a declarat George Boteanu, proprietarul unui restaurant din Sinaia. Potrivit acestuia, terasa nu este încălzită, dar „turiștii sunt mulțumiți că se mai răcoresc”.
Și la malul mării, patronii de restaurante sunt nemulțumiți de noile reglementări, dar au reușit să-și adapteze infrastructura astfel încât să păstreze clientela fumătoare. În general, patronii restaurantelor și cluburilor din Constanța nu au pregătit ceva „special” pentru fumători pe perioada iernii, cum ar fi incinte cu sobe sau tunuri de căldură, clienții din această categorie trebuind să iasă în afara localului pentru a fuma chiar în timpul petrecerii. Ei spun că noua lege împotriva fumatului în spații publice a afectat în mod egal pe toată lumea – proprietari de localuri, dar și clienții fumători – și că, dacă la început s-a văzut clar o reticență în ceea ce privește petrecerea timpului de către clienți în baruri, acum, la aproape un an de aplicarea acesteia, lucrurile par să se așeze. Ei spun însă că era mai bună legea veche, când oamenii puteau să fumeze în spații special amenajate.
Ilie B., patronul unui restaurant din zona centrală a Constanței, spune că a avut de suferit, dar până la urmă situația începe să revină la normal. „Având în vedere că în toată Europa s-a întâmplat la fel, era de așteptat să fie și la noi tot așa. Dacă la început a existat un recul, însemnând o reducere a clientelei cu până la 20%, acum se pare că lucrurile revin la normal. Oamenii ies afară și fumează, iar apoi revin alături de prieteni, în bar. Pentru Revelion nu am pregătit spații speciale destinate fumătorilor, o dată pentru că nu prea aveam unde, nepermițându-mi spațiul existent, dar și pentru că oamenii s-au obișnuit cu această situație”, a declarat Ilie B.
La rândul său, Octavian P., care deține un club amenajat în zona istorică a Constanței, recunoaște și el că legea împotriva fumatului în spații publice i-a afectat inițial afacerea, la începutul aplicării acesteia, timpul mediu de ședere în clubul său reducându-se la jumătate. A scăzut, astfel, și consumul mediu per client. Pentru perioada aceasta rece, deci și pentru Revelion, el a amenajat o terasă destinată fumătorilor, în fața localului, dotată cu pături și sobe. „Nu înțeleg de ce nu s-a menținut legea veche, când se putea fuma în spații special amenajate. A trebuit să amenajez o terasă, și putem să-i lăsăm pe clienți să fumeze acolo. Am cumpărat instalații de încălzire, iar clienții au parte de tot confortul, chiar și pe timp de iarnă”, a spus Octavian P.
Mai sunt și unii patroni de localuri care recunosc și că mai închid ochii în ceea ce-i privește pe clienții care fumează, aceștia fiind lăsați să-și satisfacă viciul în locuri în care în mod normal fumatul nu este permis, precum casa scărilor ori într-o anexă închisă. Ei spun că știu că riscă o amendă dacă sunt prinși, dar, cum și ei sunt fumători la rândul lor, sunt dispuși să-și asume acest risc.
Pe de altă parte, în restaurantele din Bistrița se respectă legea antifumat și în noaptea de Revelion, bistrițenii nefiind neapărat deranjați de faptul că sunt nevoiți să fumeze în afara localului. O bună parte din restaurantele care organizează petreceri de Revelion au investit în sisteme de încălzire a zonelor destinate fumătorilor, însă și localurile care nu au făcut astfel de investiții, sunt cu toate locurile ocupate. „Se respectă legea, nu se fumează în sală. Oamenii s-au obișnuit cu această regulă și o respectă și la celelalte evenimente. Avem același număr de participanți ca și anul trecut, iar spațiile amenajate special pentru fumători sunt prevăzute cu sisteme de încălzire”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Milea, directorul unui restaurant din Bistrița.
Așadar, 2016/2017 va fi primul Revelion în care nu se mai fumează la masă, iar patronii de restaurante, chiar adcă au fost vizibil afectați de noile reglementări, au reușit să-și adapteze ofertele.