„În contextul în care statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice în ultimii cincizeci de ani, Asociația Dăruiește Viață începe construirea prmului spital de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România. Cu o investiție estimată la 8.000.000 de euro și o campanie de strângere de fonduri pornită din anul 2015, Asociația Dăruiește Viață a strâns aproape jumătate din sumă, a obținut avizele și a dat startul lucrărilor efective, în curtea Spitalului „Marie Curie” din București”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către Asociația Dăruiește Viața.
Clădirea va avea 8,000 mp, desfășurați pe subsol, parter și trei etaje pentru oncologie și radioterapie, care vor fi complet utilate și mobilate. Vor fi 52 de paturi în secția de oncologie pentru internare continuă, 10 paturi pentru secția de chirurgie oncologică, 25 paturi în departamentul ambulator, 10 camere sterile și un compartiment pentru radioterapie.
De asemenea, spitalul va avea și săli pentru activități educaționale și recreere, bibliotecă și cinema, iar părinții vor avea paturi lângă paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei în spital.
Pentru că mai este nevoie de încă patru milioane de euro pentru finalizarea construcției, reprezentanții asociației apelează la firmele care pot redirecționa, către ONG, 20% din impozitul pe profit.
„Orice redirecționare de până la 20% din impozitul pe profit la finalul lui 2017 contează enorm pentru realizarea acestui proiect la care muncim de doi ani. Doar prin implicare directă putem să facem ceva în România, unde sistemul medical este la pământ. 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în Europa 80% dintre ei trăiesc. Vă cerem ajutorul să salvăm un spital de Codul Fiscal! Fără donațiile companiilor, construcția și darea în folosință a acestui spital vor întârzia pe termen nedefinit”, a precizat, președintele Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu.
În prezent, în secția de Oncologie a Spitalului „Marie Curie”, 31 de copii și 31 de părinți împart două toalete și două dușuri, secția este pe același palier cu o secție de ORL – lucru nepermis conform normelor medicale în vigoare. În secția de chirurgie generală sunt operați și copii cu cancer, iar secția de terapie intensivă deservește și secția de oncologie, menționează asociația în comunicatul de presă.