PRIMUL VERDICT în dosarul Ridzi – 2 Mai. Monica Iacob Ridzi, condamnată la 5 ani de închisoare, cu executare

PRIMUL VERDICT în dosarul Ridzi - 2 Mai. Monica Iacob Ridzi, condamnată la 5 ani de închisoare, cu executare
Publicat: 27/01/2014, 19:42
Actualizat: 29/07/2014, 20:09

Fostul ministru PDL al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, precum și la interzicerea unor drepturi, timp de 3 ani. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată la completul de 5 judecători. În prezent, Ridzi este deputat PPDD.

Ea a fost acuzată că a dispus acordarea în mod abuziv a unor contracte publice care vizau organizarea Zilei Naționale a Tineretului, manifestație ce a avut loc în perioada campaniei pentru alegerile europene din 2009.

Alături de Ridzi, cu aceeași pedeapsă de 5 ani de închisoare a fost pedepsită și Ioana Elena Vârsta, fostul său consilier personal din perioada aprilie – mai 2009, administrator al SC Red Apple Communication SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, complicitate la fals intelectual în legătură cu fapte de corupție în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participație improprie la fals intelectual la legea contabilității în legătură cu fapte de corupție în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupție.

Paul Diaconu, director general al Direcției Generale Economice și Resurse Umane a MTS în perioada martie – septembrie 2009, a primit doi ani și jumătate de închisoare cu executare, plus doi ani de interzicere a unor drepturi.

Prin aceeași decizie, Marius Mihail Mărcuță, consilier în cadrul Direcției Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne (decembrie 2008 – mai 2009), a fost condamnat la trei ani cu suspendare și doi ani de interzicere a unor drepturi. Pedeapsa lui Mărcuță are un termen de încercare de șase ani.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) l-a condamnat pe Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcției Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și doi ani de interzicere a unor drepturi.

Octavian Petru Dragomir, director al Direcției Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit trei ani cu suspendare, pedeapsa având un termen de încercare de șase ani.

Claudia Radu, director general al Direcției Generale Programe, Proiecte și Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 – ianuarie 2010), a fost condamnată, cu suspendare, la doi ani și jumătate plus doi ani de interzicere a unor drepturi, având un termen de încercare de patru ani și jumătate.

În cazul lui Dan Petre Toia, director al Direcției Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), instanța a stabilit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, termenul de încercare fiind de șase ani.

Daniela Popa, consilier în cadrul Direcției de Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit un an de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de trei ani.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat, tot cu suspendare, la trei ani de închisoare și doi de interzicere a unor drepturi, termenul de încercare fiind de șase ani. Aceeași pedeapsă au primit-o George Răzvan Nica Udangiu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, și Cristian Marius Negrea, asociat și administrator tot la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

Sechestru pe imobilele lui Ridzi

Apartamentul din Petroșani și un teren intravilan ale Monicăi Iacob Ridzi, precum și jumătate dintr-o casă pe care o deține în coparticipație, au fost menținute sub sechestru de judecătorii ICCJ care l-au condamnat, luni, pe fostul ministru la cinci ani de închisoare cu executare.

Judecătorii ICCJ au stabilit, luni, pedepse la închisoare, cu executare și suspendare, în dosarul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Națională a Tineretului.

Totodată, instanța a admis acțiunea civilă și i-a obligat pe toți cei 12 inculpați – Ridzi, fosta ei consilieră, Ioana Elena Vârsta, Paul Diaconu, Marius Mihail Mărcuță, Florin Cătălin Mircea, Octavian Petru Dragomir, Claudia Radu, Dan Petre Toia, Daniela Elena Popa – angajați în minister la vremea aceea, și George Udengiu, Bogdan Iacobescu și Marius Negrea, asociați și administratori ai unor firme, la plata sumei de 2.736.933,28 de lei drept despăgubiri civile Ministerului Tineretului și Sportului (MTS).

Udegiu, Iacobescu și Negrea sunt obligați la plată în solidar cu părțile responsabile civilmente – societățile Brandvision Media și Compania de publicitate Brandvision (succesoare în drepturi ale societăților Artisan Consulting și Compania de Publicitate Mark, în care cei trei erau administratori și asociați).

Instanța a dispus totodată anularea înscrisurilor false, respectiv a unor note de fundamentare, trei caiete de sarcini în exemplare originale, invitațiile de participare, ofertele emise de societatea Artisan Consulting și Compania de Publicitate Mark (propuneri tehnice și propuneri financiare), Ordinul ministrului Tineretului și Sportului nr. 477 datat 10 aprilie 2009 exemplar original, procesul verbal al ședinței de deschidere a ofertelor, raportul procedurii interne – selecție de oferte privind atribuirea contractului de achiziție publică pentru „servicii de recreere, culturale și sportive”, procesele verbale de recepție vizând contractul, facturile fiscale, dar și a altor acte ocazionate de contractele dintre minister și firmele vizate.

Totodată, instanța a menținut măsurile asiguratorii dispuse în 21 iulie 2009 de DNA prin care s-a instituit sechestrul asigurător asupra următoarelor sume de bani totalizând 1.151.204,15 de lei descoperite în conturile societății Artisan Consulting și Compania de Publicitate Mark – în prezent – Brandvision Media și Compania de Publicitate Brandvision, și provenite din cele încasate de la MTS în baza contractelor 13, 14 și 15, 568.44 de lei, 143.520,23 de lei, 900.000 de lei, găsite în conturie societății Art Consulting, 76.919,04 de lei și 30.194,44 de lei găsiți în conturile bancare ale societății Compania de Publicitate Mark.

Judecătorii au menținut și măsurile asiguratorii din 14 decembrie 2010 ale DNA asupra bunurilor din proprietatea Monicăi Iacob-Ridzi, respectiv asupra unui apartament din Petroșani, cu valoare de impozitare de 140.681,17 de lei, a unei jumătăți din casa deținută în coproprietate de Monica Iacob Ridzi în comuna Scărișoara, județul Olt, respectiv o construcție cu valoare de impozitare de 126.000 de lei, și a unui teren intravilan în suprafață de 3.005 mp cu valoare de impozitare 136 de lei.

În cazul Elenei Ioana Vârsta judecătorii au menținut sub sechestru sumele de 775,97 de lei, 2502,20 de euro și 293,26 de dolari, aflați în contul curent al acesteia.

Toți inculpații au fost obligați de ICCJ la plata a câte 25.311 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în procesul penal, și câte 12.000 de lei reprezentând cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea cauzei pe fond.

Prejudiciu de 640.000 de euro

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată și aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului și Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locații din București, Costinești și 39 reședințe de județ, în care cunoștea că structurile proprii ale ministerului ori alte entități publice sau private vor desfășura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanșării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuță, ar fi intervenit să fie șterse din calculatoarele MTS aparținând unora dintre coinculpați date informatice și fișiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poștă electronică, cât și din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că își rezervă dreptul de a o modifica în funcție de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Verificarea ITP, în continuare blocată. RAR a anunțat când se va remedia problema
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Secretul ochilor în picturile lui Amedeo Modigliani. „Atunci când îți voi cunoaște sufletul, îți voi...