Principesa Margareta, în fața parlamentarilor: „Dacă vom reuși să ne ridicăm la înălțimea morală a strămoșilor noștri, vom ști să ne scriem viitorul”
„Acum un secol, Regele Ferdinand a condus țara prin momentele cele mai grele și mai mărețe ale istoriei noastre.Străbunicul meu și-a câștigat numele de „Întregitorul” pentru că, alături de bravii săi soldați și de națiune, a luptat pentru împlinirea visului românilor – Marea Unire. Sesiunea găzduită în această zi de Parlamentul României, instituția fundamentală a democrației și libertăților noastre, are încă o semnificație profundă: în afară de onorarea trecutului, evenimentul de astăzi arată că, în lumea noastră incertă și plină de pericole, România este o țară inteligentă, stabilă, care prețuiește continuitatea, care construiește viitorul pe temelia trecutului și care poate deveni un exemplu de echilibru și măsură pe continent”, a declarat Principesa Margareta, miercuri, în Parlament.
Principesa Margareta a subliniat că „a aduce omagiu regilor noștri, a comemora sacrificiul armatei și a manifesta gratitudine față de națiunea română este, așadar, o datorie patriotică și civică” și nu numai.
„A vorbi despre cumpăna prin care a trecut România acum 100 de ani este un mod de a zidi viitorul. Pentru mine, sesiunea de astăzi a Parlamentului nu este o comemorare, ci o inspirație pentru viitor. Regele Ferdinand și Regina Maria sunt părinții istoriei noastre moderne.Dacă vom reuși să ne ridicăm la înălțimea morală a strămoșilor noștri, noi vom birui prezentul și vom ști să ne scriem viitorul”, a mai spus Principesa Margareta.
Custodele Coroanei, Principesa Margareta, a adresat, miercuri, un mesaj Parlamentului, în cadrul ședinței solemne consacrată aniversării Centenarului „Iași – Capitala Regatului României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri” și împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare.
„Acțiunile politice și măsurile legislative adoptate de către Parlamentul reunit în refugiu la Iași, în timpul Primului Război Mondial, au reformat și modernizat statul român, fiind totodată expresia unui efort politic conjugat al tuturor partidelor reprezentate în Adunarea Constituantă și «o operă de solidaritate națională» în jurul unui proiect de țară, cum afirma Regele Ferdinand I, în Mesajul Tronului, ținut cu ocazia deschiderii la Iași, a noii sesiuni a Parlamentului, la 15 decembrie 1917”, se arată în comunicatul transmis de Casa Regală.
Conducerea Parlamentului a decis printr-un memorandum intern organizarea unei ședințe solemne consacrată aniversării Centenarului „Iași – Capitala Regatului României 1916-1918 și oraș al Marii Uniri” și împlinirii a 100 de ani de la adoptarea legilor reformatoare ale statului român: legea agrară și legea electorală de către Adunarea Deputaților și Senat, reunite la Iași.
În contextul ședinței comune, va fi lansat un album filatelic aniversar conținând și o emisiune de mărci poștale formată din patru timbre și o coliță dantelată, prcum și o medalie aniversară a Centenarului – „Iași, Oraș al Marii Uniri 1916 – 1918”, proiect ce va fi realizat de către Romfilatelia, pentru un tiraj de aproximativ 1000 de bucăți destinat invitaților la eveniment, potrivit memorandumului intern.
Regele Mihai a rostit un discurs de la tribuna Parlamentului, cu ocazia împlinirii a 90 de ani, în data de 25 octombrie 2011.