Prima pagină » Știri » Prințul Paul a plecat la DNA și a ajuns la spital

Prințul Paul a plecat la DNA și a ajuns la spital

Prințul Paul a plecat la DNA și a ajuns la spital
Prințul Paul a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, după ce i s-a făcut rău în timp ce mergea spre Direcția Națională Anticorupție Brașov, unde a fost citat pentru a da declarații într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.

Potrivit unor reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, prințul Paul s-a prezentat, miercuri dimineață, la unitatea sanitară, acuzând probleme cardiace, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma investigațiilor, medicii au decis să îl interneze pe prințul Paul în Secția de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, au precizat sursele citate.

Prințul Paul și soția sa, prințesa Lia, au fost citați să se prezinte miercuri la DNA Brașov, pentru a da declarații într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri.

Prințesa Lia a declarat, pentru MEDIAFAX, că soțului ei i s-a făcut rău în timp ce se îndreptau spre DNA Brașov. Aceasta a precizat că au oprit mașina cu care mergeau spre DNA Brașov la o benzinărie aflată aproape de Ploiești, unde au întrebat un echipaj de poliție cum pot ajung la un spital. De acolo au ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.

Prințesa Lia a precizat că soțul său a rămas internat la spitalul din Ploiești, urmând să meargă la DNA Brașov când starea de sănătate a acestuia va permite.

În legătură cu dosarul în care au fost citați să dea declarații, prințesa Lia a spus că este vorba de o sesizare făcută de ei la DNA în urmă cu câteva săptămâni, în care au arătat că au fost amenințați ei și membri din staff-ul lor. Prințesa Lia a precizat că au primit mai multe telefoane în care li s-a cerut să înceteze să mai dea documente în dosarul retrocedărilor.

Aceasta susține că au dovezi că semnătura soțului ei care apare pe unele actele nu este de fapt semnătura acestuia și că se bucură că au fost chemați la DNA, pentru că pot da mai multe detalii legate de sesizarea pe care au făcut-o.

Întrebată dacă procurorii DNA au făcut percheziții la casa lor, în condițiile în care procurorii au făcut percheziții în București și Ilfov în acest caz, iar de la locuința omului de afaceri Remus Truică au fost ridicate mai multe documente, prințesa Lia a spus că nu s-au făcut percheziții la locuința lor, pentru că nu sunt suspiciuni în cazul lor, ei fiind cei care au făcut sesizarea la DNA.

Direcția Națională Anticorupție a arătat, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA Brașov fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție care ar fi fost comise în perioada 2006 – 2015. În această cauză, procurorii au făcut nouă percheziții în București și Ilfov.

Numele prințului Paul a fost menționat și în dosarul în care sunt acuzați Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza și Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prințul Paul are „o jenă financiară foarte puternică”, într-o discuție telefonică interceptată de procurori, la finalul căreia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatălui său să-l ajute financiar pe prințul Paul. Imediat după această discuție, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prințul Paul, arătau procurorii DNA.

Într-un alt document al anchetatorilor se arăta că Viorel Hrebenciuc și alți inculpați din dosarul retrocedărilor, acceptând promisiunea unor foloase materiale, le-au promis prințului Paul și prințesei Lia că vor interveni pe lângă autorități pentru ca aceștia să obțină mai multe terenuri și clădiri.

„Începând cu luna noiembrie 2013 și până în prezent, numiții Olari Aurel, Iacob Sorin Ioan, Mătășel Ioan, Kadas Iosif, Bengescu Dan Costin, Jănică Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect (ex. prin intermediul numitei Alina), le-au promis numiților Paul-Philippe al României și soției sale, Lia a României, că vor interveni pe lângă funcționari din cadrul autorităților publice centrale și locale, din Călărași, Suceava, Sinaia etc, cu atribuții în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obținerea urgentă și în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broșteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călărași și a două imobile în Sinaia etc)”, potrivit procurorilor care au administrat dosarul.

Prințul Paul și prințesa Lia au fost audiați, în 15 octombrie 2014, la DNA Brașov, nefiind puși sub urmărire.

Anchetatorii mai arătau că, începând din 2013, folosindu-se de influența politică a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob și Ioan Adam au acționat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza și Paul Lambrino.

Potrivit unor surse judiciare, Paul Philippe și Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, și pretinzând că sunt moștenitorii bunurilor deținute de Casa Regală a României, „au cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion”. Aceștia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orașul Broșteni, județul Suceava.

Pe de altă parte, în 2013, prințul Paul a dat în judecată Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și alte instituții, cerând restituirea a 57.370 mp din fosta Fermă Regală Băneasa și plata unor despăgubiri pentru 25.642,96 metri pătrați din aceeași proprietate.

În 6 decembrie 2013, Tribunalul București i-a admis cererea și a obligat Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Protecția Plantelor să emită dispoziția de acordare de măsuri reparatorii pentru suprafața de 25.642,96 mp din imobilul cunoscut ca Ferma Regală Băneasa în condițiile Legii 165/2013.

Totodată, Prințul Paul a cerut instanței obligarea Regiei Autonome Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA și Ministerului Transporturilor la restituirea în natură a suprafeței de 28.780 mp și obligarea Ministerului Sănătății și Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” la restituirea în natură a 28.590 de metri pătrați din imobilul de 268.764 mp, cunoscut ca Ferma Regala Băneasa.

De asemenea, Prințul Paul a solicitat, în situația în care restituirea terenurilor în natură nu este posibilă, obligarea pârâților la acordarea unor imobile de aceeași valoare în compensare sau acordarea de măsuri reparatorii.

Citește și