Fostul șef al DIPI, serviciul secret al MAI, demis săptămâna trecută de ministrul Petre Tobă, este urmărit penal de procurorii DNA, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu și 11 fapte de deturnare de fonduri. În acest dosar mai sunt urmăriți penal Nelu Zărnică, adjunct al șefului DIPI, pentru deturnare de fonduri, Nicolae Gabriel Pavel, șeful serviciului Juridic din cadrul DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu și Dănuț Marian Iacob, șef al Diviziunii Administrative din DIPI, pentru deturnare de fonduri.
Procurorii DNA îl acuză pe Nicolae că în vara anului 2015, împreună cu șeful serviciului Juridic din DIPI, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fără ca aceste bunuri să fie folosite la acest tip de activități. Legea prevede ca bunurile achiziționate să fie folosite la urmărirea penală a infracțiunilor de corupție, lucru care nu s-a întâmplat, susține DNA.
Prejudiciul creat la bugetul de stat a fost de 410.000 lei, prin achiziția unor bunuri în valoare de 91.295 de euro, folosul necuvenit constând în destinația ilegală a fondurilor operative, consideră DNA.
DNA mai arată că în perioada 21 august 2015 – octombrie 2015, fostul șef al DIPI a schimbat destinația folosirii bunurilor respective.
DNA mai arată că în perioada 2014-2015, Gheorghe Nicolae a aprobat „în mod repetat” rapoarte prin care a schimbat destinația sumei de 238.000 lei, alocată DIPI pentru fonduri operative, în cheltuieli de protocol sau pentru înzestrarea instituției. Banii respectivi erau alocați acțiunilor și misiunilor informativ-operative.
DNA susține că și adjunctul șefului DIPI, Nelu Zărnică, precum și șeful Diviziunii Administrative, Dănuț Iacob, au procedat la fel cu suma de 14.353 lei.
Nicolae Gheorghe a ajuns, luni dimineața, la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.
Nicolae Gheorghe a fost demis, în data de 10 februarie, de premierul Dacian Cioloș, din funcția de șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Decizia premierului a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial și se menționează faptul că a fost luată în temeiul art.15 și al art. 19 din Legea nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, precum și în baza art. 22 din OUG nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale.