Problemă grea, rezolvare de „băiat deștept”: Să dai 11 milioane de euro pentru a închiria un sediu sau 8 milioane de euro ca să-l cumperi? Ce a ales Oprescu
Consilierii municipali i-au dat ultimatum lui Sorin Oprescu ca până la 1 februarie 2014 să cumpere clădirea de pe Splaiul Independenței, pentru care Primăria Capitalei plătește de patru ani sume exorbitante pentru chirie. În 2009, Primăria Capitalei a hotărât să restaureze sediul din Bulevardul Elisabeta și să se mute în Splaiul Independenței, într-o clădire de birouri pentru care plătește 280.000 de euro pe lunar.
Potrivit calculelor gândul, până acum Primăria Capitalei a plătit aproximativ 11 milioane de euro numai pentru chiria din Splaiul Independenței.
Cu toate că în 2011, Sorin Oprescu putea să cumpere clădirea în momentul în care proprietarul de atunci al clădirii a scos imobilul la vânzare. Numai că nu a spus nimic despre cumpărare.
Viceprimar: „Nu era cazul până acum să cumpărăm clădirea”
„Nu era cazul până acum să cumpărăm clădirea. Până în prezent am plătit 9,7 milioane de euro pentru chirie”, a spus pentru gândul viceprimarul Marcel Nicolaescu. Acesta arată că imobilul a fost evaluat la 11,8 -12 milioane de euro. Nicolaescu susține că primăria va cere de la actualul proprietar să cumpere imobilul.
„În baza articolului 15/aliniatul 5 din contractul de închiriere vom propune ca suma plătită până acum pentru chirie să fie considerată parte din costul clădirii. Până acum nu se putea cumpăra clădirea pentru că era un contract de închiriere în vigoare. Acum s-a încheiat contractul și putem cumpăra clădirea. Până acum nu era cazul să cumpărăm”, a precizat Nicolaescu. În trebat cine este actualul proprietar al clădirii, viceprimarul a răspuns: „Nu știu cine este noul proprietar al clădirii, eu nici nu eram atunci în 2009, când s-a încheiat contra cu cu firma respectivă”.
Clădirea a fost evaluată la 6,5 – 8 milioane de euro
Consilierii municipali din opoziție spun că sumele plătite pentru chirie depășesc de fapt valoarea actuală a clădirii. „Este interesant de ce Oprescu nu și-a exprimat opțiunea să cumpere clădirea până acum. Există un act prin care și-a declinat dreptul de preempțiune în 2011, atunci când imobilul a fost vândut de fostul propietar SC Iliotomi Grup SRL către un offshoe din Cipru. Nu înțelegem de ce a făcut asta. Primarul nici nu a spus că imobilul nu mai avea același proprietar. S-a plătit 280.000 de euro/ lună. A plătit 11 milioande de euro pentru chirie. Noi am consultat experți imobiliari și clădirea a fost evalută la 6,5 – 8 milioane de euro. Este o clădire de clasa B, fără parcare”, arată Silviu Văduva, liderul consilierilor PDL din Consiliul General.
Opoziția a cerut înființarea unei comisii de anchetă la Parlament pentru întârzierea în mod intenționat a finalizării renovării sediului din Bulevardul Elisabeta și pentru chiria plătită de Oprescu pentru sediul din Splaiul Independenței.
Mihai Atănăsoaei, fost prefect al Capitalei arată că „chiria de lux de 11 milioane de euro plătită de Sorin Oprescu pe sediul nou al Primăriei Capitalei este cea mai mare chirie plătită vreodată din bani publici către o firmă privată, printr-un offshore, fără ca statul să fie proprietar”.
„Practic, cu banii dați pe chirie am plătit o clădire nouă. Cu cele 11 milioane de euro pentru chirie de până acum am plătit mai mult decât face clădirea. Dacă nu avea bani pentru cumpărarea clădirii, de unde a avut bani de chirie, care este mai mult decât clădirea în sine. Dacă poți da 11 milioane de euro pentru chirie, atunci ai bani și de clădire. În plus, consolidarea clădirii din Bulevardul Elisabeta a fost 18 milioane de euro până acum. Tu folosești două sedii și spui că nu ai bani”, a declarat pentru gândul Mihai Atănăsoaei.
Fostul prefect al Capitalei, spune că experții imobiliari consultați au evaluat imobilul la 6,5 – 8 milioane de euro. „Când am făcut evaluarea ne-am bazat pe grilele notariale în vigoare. Mai mult de 6,5 – 8 milioane nu costă clădirea”, a mai spus Atănăsoaei.
Marți, consilierii generali au aprobat proiectul privind prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei. Sorin Oprescu are termen până la 1 februarie 2014 să cumpere clădirea pentru care plătește chirie.
Proiectul propus de Oprescu a fost adoptat cu un amendament introdus de consilierii PDL care prevede ca primarul general să primească mandat să desfășoare toate procedurile legale necesare pentru achiziționărea imobilului, iar apoi să prezinte Consiliului „forma de negociere” și elementele distincte ale contractului de vânzare-cumpărare.