Prima pagină » Știri » Probleme mari cu umiditatea, spargerea boabelor și prețul de vânzare al porumbului. „Nu mai este la fel de atractiv”, raport

Probleme mari cu umiditatea, spargerea boabelor și prețul de vânzare al porumbului. „Nu mai este la fel de atractiv”, raport

Probleme mari cu umiditatea, spargerea boabelor și prețul de vânzare al porumbului. „Nu mai este la fel de atractiv
Ca urmare a precipitațiilor masive căzute anul trecut în regiunea Midwest din SUA, în special în perioada recoltării, clienți importanți pentru porumbul nord-american se plâng de calitatea slabă a materiei prime, dar și de lipsa de competitivitate în ceea ce privește prețul, spun cei de la Bloomberg, citând un raport recent al Serviciului Agricol Extern al USDA.

Ploile căzute (disproporționat) în 2019 au „înmuiat” realmente recoltele fermierilor din SUA, obligându-i astfel să le usuce artificial, cu instalații specializate. Ca atare, producătorii agricoli nord-americani s-au confruntat cu un grad mare de spargere a boabelor de porumb.

În plus, anumite loturi de materie primă au o culoare mai puțin vibrantă decât obișnuitul galben aprins, aspect comercial căutat de producătorii de nutrețuri animale, afirmă specialiștii citați de agenția de presă.

Probleme serioase pentru porumbul nord-american ar fi apărut în Vietnam, locul 8 în top 10 cumpărători de produse agroalimentare din SUA, conform raportului preliminar al USDA din 6 ianuarie 2019 și statisticilor Grains.org.

Exportatorii nord-americani se confruntă inclusiv cu o cerere redusă de porumb destinat fabricării nutrețurilor, pe fondul efectelor negative generate de pesta porcină africană (PPA) în Asia.

Pe de altă parte, materia primă provenită din Brazilia, Argentina sau Ucraina ia din cota de piață a porumbului nord-american, cel mai important producător la nivel global.

„Porumbul american nu mai este la fel de atractiv față de cel provenit din America de Sud, în ceea ce privește piața din Vietnam, ca urmare a umidității sporite la recoltare, implicit a ratei semnificativ mai mari de spargere a boabelor, a coloritului mai închis și, în general, a dezavantajului generat de preț”, afirmă specialiștii Serviciului Agricol Extern al USDA, citați de surse din industrie, conform Bloomberg.

USDA își va revizui însă previziunile prin intermediul raportului WASDE de vineri, 10 ianuarie 2020.

În luna noiembrie a anului trecut, exporturile de porumb ale SUA au scăzut cu 51 la sută față de aceeași lună a lui 2018. Între timp, datele statistice care vizează Brazilia, de luni, 6 ianuarie 2020, indică faptul că exporturile de porumb aproape s-au dublat în 2019 față de anul anterior.

Importurile de porumb ale Vietnamului ar urma să scadă cu 4,3 la sută, până la un total de 10 milioane de tone, la finele celor 12 luni ale anului de vânzări care se termină în 30 aprilie a.c., potrivit aceluiași raport preliminar USDA. Asta după ce șeptelul de porci a scăzut cu 22% din cauza focarelor confimate de pestă porcină africană (PPA).

Totul depinde de viziune

În contrapartidă, porumbul recoltat de români în 2019 pare să aibă o calitate bună, un grad bun de umiditate și o cotă scăzută de spărtură, prespectivele pentru 2020 fiind unele pozitive, conform precizărilor făcute pentru Gândul.info de Arnaud Perrein, membru marcant al APPR și administrator al fermei Sopema.

Chiar dacă, din punct de vedere cantitativ, la porumb stăm mai slab față de 2018, diminuările masive înregistrate la cultura de rapiță au dus la majorarea suprafețelor însămânțate cu porumb, tendință pare că se va păstra și în 2020.

„Recolta anului 2019 a fost mai slabă față de cea din 2018, însă din punct de vedere al umidității nu prea am avut probleme”, a afirmat Perrein.

„Atunci când uscăm, temperaturile sunt foarte înalte – 120-130 de grade – și, cu cât mai umed este porumbul, cu atât mai multe spărturi apar la boabe”, a comentat fermierul francez la ceea ce se întâmplă cu porumbul din Midwest SUA.

În ceea ce privește situația din România, el spune că fermierii noștri rar recoltează la 20 la sută umiditate. Umiditatea mare la recoltare se întâlnește mai ales atunci când cultura de porumb este una  irigată.

„La mine în fermă usuc porumbul, însă gradul de spargere este mic. Normal, vorbim de o manipulare în plus, acțiune care determină un grad mai mare de spargere decât la cel uscat natural”, a explicat Perrein. „Din ceea ce știu eu, în sudul României, trei sferturi din porumbul recoltat anul trecut a fost deja uscat”.

Francezul a reușit să obțină anul trecut o producție de porumb boabe de 13,5 tone în medie, de pe o suprafață de 600 ha însămânțate.

În ceea ce privește viziunea sa asupra stabilizării, cât și creșterii suprafețelor semănate cu porumb în perioada următoare, Perrein este precaut. În opinia sa, totul ține de locația fermei și de potențialul generat de condițiile de mediu și climă de acolo.

„România este o țară și mică, și mare, în același timp. Depinde de noi cum o vedem. Asta ca o paralelă. În ceea ce privește piața porumbului de la noi din țară și potențialul său, eu văd diferit situația la mine, în Ialomița, iar un cultivator din Tulcea o vede altfel. Și acest județ nu este foarte departe de mine! În Tulcea a fost o catastrofă în 2019, atât la culturile de primăvară, cât și la cele de toamnă. A fost ceva de speriat. Fermierii tulceni nu vor să mai audă de porumb în viața lor. Ca perspectivă, 2020 va fi un an bun pentru porumb, însă depinde de locație și de viziunea fermierilor. În general vorbind, în România porumbul a mers foarte bine anul trecut, iar fermierii majorează din nou suprafețele însămânțate cu porumb. Asta în condițiile în care este o dezamăgire foarte mare cu rapița”, a conchis Arnaud Perrein.

Conform datelor operative transmise de către Direcțiile pentru Agricultură Județene (DAJ), centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la data de 28 noiembrie 2019, producția totală de porumb boabe contabilizată depășea 16,747 milioane tone, la un randament mediu de aproximativ 6.490 kilograme boabe la hectar.

Totalul raportat de ministerul de resort la acea oră se afla sub cel înregistrat la nivelul anului 2018, atunci când am obținut o producție totală de 18,353 de milioane tone porumb boabe, la un randament mediu de 7.740 kilograme la hectar.

În 2019, în România, suprafața însămânțată cu porumb a depășit 2,65 de milioane de hectare, în creștere față de anul trecut, când terenurile cultivate cu porumb au ocupat 2,41 milioane de hectare.

 

Autor

Citește și