Probleme tehnice la Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă/ Reactorul s-a deconectat de la Sistemul Energetic National/ Ce spune Nuclearelectrica
Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National sâmbătă dimineață din cauza apariției unei „disfunctionalități în partea clasică a unității, fără impact pe partea nucleară”, anunță compania Nuclearelectrica. Anul trecut, Unitatea 2 a avut o oprire planificată de 350 de ore, la care s-au adăugat aproape 100 de ore de oprire neplanificată. Și la Unitatea 1 au fost probleme agentul de răcire, care au necesitat oprirea reactorului pentru 160 de ore pentru remedierea unei neetanșeități care a provocat o scurgere minoră de agent de răcire, a anunțat Nuclearelectrica.
„Deconectarea automată s-a produs în condiții de siguranță, toate sistemele unității funcționând conform proiectului. Precizăm faptul că deconectarea automată a Unității 2 precum și lucrările de remediere nu au impact advers asupra securității nucleare a reactorului, pesonalului unității, populației și mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat Nuclearelectrica semnat de directorul general Cosmin Ghiță.
SN Nuclearelectrica SA mai anunță că va reveni cu comunicat de presă la momentul reconectarii Unității 2 la SEN. Specialiștii companiei cu capital majoritar de stat lucrează acum la remedierea cauzei, pentru a reconecta Unitatea 2 la Sistemul Energetic Național.
Cele două reactoare de la Cernavoda asigura circa 17% – 18% din producția de energie electrică din România
Unitatea 1 a fost pusă în funcțiune în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007. Cele două reactoare asigura circa 17% – 18% din producția de energie electrică din România. Reactoarele nucleare de la cele două Unități sunt de tip CANDU 6, model dezvoltat în Canada, de Atomic Energy of Canada Ltd. Acest tip de reactoare sunt răcite și moderate cu apă grea și folosesc drept combustibil uraniu natural. Amplasamentul inițial prevedea construirea a 5 Unități Nucleare de tip CANDU.
Unitățile 1 și 2 utilizează anual aproximativ 11.000 de fascicule de combustibil nuclear, conținând fiecare în jur de 19 kg de uraniu
Pentru a produce necesarul de fascicule de combustibil, FCN Pitești funcționează la capacitate maximă. În anul 2019, sucursala FCN Pitești a fabricat 11.200 fascicule și a livrat la CNE Cernavodă 10.800 fascicule de combustibil nuclear, conform planului de fabricație și livrare. În cursul anului 2019, pentru producția de combustibil nuclear, s-a consumat pulbere sinterizabila de dioxid de uraniu, la un preț mediu de 417,13 lei/kg, provenită din stocul existent la 1 ianuarie 2019, din achizițiile de la furnizorii Cameco Marketing Inc. Canada și CNU – Sucursala Feldioara, se arată în Raportul anual al SN Nuclearelectrica SA din 2019.
Opriri neplanificate de peste 250 de ore la Unitățile 1 și 2 în 2019
Anul trecut, factorul de utilizare a puterii instalate la Unitatea 2 CNE Cernavodă a fost de doar 89%, pe fondul opririi planificate de 850,6 ore (circa 35,4 zile), înregistrată începând cu dată de 3 mai 2019. Extensia neplanificată a opririi planificate a Unității 2 CNE Cernavodă a durat 98,4 ore, momentul resincronizarii planificat inițial fiind 3 iunie 2019 ora 19:00. În cursul lunii septembrie a fost înregistrată o oprire neplanificată a Unității 1 CNE Cernavodă, cu o durata de 160 ore, începând cu dată de 18 septembrie 2019 ora 5:30, în vederea efectuării unor lucrări de reparație a unor neetanseitati (scurgere minoră de agent de răcire) din sistemul primar de transfer al căldurii al reactorului, se arată în raportul instituției.