Procuroarea Angela Nicolae și fiul acesteia, arestați preventiv în dosarul de evaziune
Procuroarea de la Parchetul instanței supreme Angela Nicolae și fiul acesteia, Daniel, au fost arestați pentru 29 de zile, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul alimentar, a hotărât marți Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Întrucât ordonanțele de reținere pe numele celor doi au expirat după ora 19.00, inculpații au părăsit sala de judecată, urmând a fi ridicați de către organele de poliție după primirea mandatelor de arestare.
La ieșirea din sala de judecată, Angela Nicolae a arătat că nu optează să rămână la instanță în așteptarea agenților de poliție, care au plecat după expirarea ordonanțelor de reținere, și că dorește să se ducă acasă să se schimbe.
„Sunt nevinoată”, a mai spus Nicolae la ieșirea din sală.
Decizia instanței supreme nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs tot la Înalta Curte.
Judecătorul care a emis mandate de arestare pe numele celor doi este Marius-Dan Foitoș, fost magistrat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ). Foitoș a fost șef Serviciu criminalistic din cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a PICCJ, fiind numit judecător la instanța supremă în iunie anul acesta.
Procurorul Angela Nicolae, șeful Biroului de Relații Internaționale și Programe, altele decât Phare, din Parchetul instanței supreme, și fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzați de trafic de influență, respectiv complicitate la această faptă.
DNA o acuză pe Angela Nicolae că, în perioada 2012-2013, a pretins și primit de la învinuiți, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei.
În dosarul de evaziune, procurorii mai cer și arestarea a altor 27 de persoane, respectiv a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Laurențiu Burlacu, Răzvan Adrian Lungu, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Georgeta Neagu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Florin Dănilă, Abdul Mousim al Zaid, Andrei Viorel Mardare, Sorin Cristian Ștefan, Traian Ilie, Zayed Husein, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Răzvan Țigănilă, El Khoury Chrbel, Adrian Sărăcuța, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed și Daher Orlando Emil.
De asemenea, DNA a început urmărire penală și față de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenții la conducerea ANAF și pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu și din conducerea APIA.
În acest dosar, procurorii DNA au făcut, luni, 160 de percheziții în București și județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița.
DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili și angajați ai Ministerului Finanțelor Publice.
Rețeaua infracțională viza monopolizarea producției și desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.