Lăncrănjan susține că după ce a citit propunerile a ajuns la concluzia că „orice student in primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparatie” și dă exemplul limitării la un an a termenului în care un procuror poate identifica autorul unei infracțiuni sa clasa cauza.
„De foarte multe ori le reprosez, in gluma, cursantilor ca nu au imaginea clara a modului in care este construit procesul penal si ca nu pot aprecia in profunzime cum se desfasoara.Dupa lecturarea propunerilor de modificare a C. pen. si C.proc.pen. imi dau seama ca orice student in primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparatie. Legiuitorului, care doreste clasarea cauzei dupa 1 an daca nu a fost identificat autorul infractiunii, ii recomand sa citeasca textele privind prescriptia raspunderii penale, sa invete sa coreleze articolele din coduri si sa intrebe macar cate talharii au fost solutionate dupa 1 an de la sesizare sau sa citeasca dosarele de omor in care ai reusit sa gasesti autorul dupa 5-10 ani”, a scris ea pe Facebook.
O modificare a Codului de procedură penală schimbă regulile în privința începerii urmăririi penale în sensul că procurorul este obligat să inceapă urmărirea penală asupra faptei și autorului, spre deosebire de forma actuală care prevede că și în condițiile în care autorul este cunoscut sau indicat procurorul dispune începerea urmării penale cu privire la fapta săvârșită ori a cărei săvârșire se pregătește. În aceste condiții, se va îngreuna organizarea flagrantului sau ineficiența probelor strânse prin supraveghere tehnică deoarece în momentul începerii urmăririi penale procurorul trebuie să aducă imediat la cunoștință acest lucru suspecților, la pachet probele din care rezultă săvârșirea faptei. (Articolul 307)
De asemenea, o altă audăugire la textul actual prevede că, în condițiile în care autorul nu este indicat sau cunoscut, se dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. Însă, dacă în termen de 1 an procurorul este obligat să să identifice autorul, în caz contrar trebuind să claseze cauza.
Art. 305 Începerea urmăririi penale
(1) Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constata că nu exista vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1) și sunt indicate numele persoanelor ce se presupune că ar fi săvârșit infracțiunea ce face obiectul sesizării, organul de urmărire penala dispune obligatoriu începerea urmăririi penale cu privire la faptă și făptuitori. Toate probele administrate în această perioadă, fără respectarea acestor condiții sunt lovite de nulitate absolută și nu pot fi utilizate împotriva persoanei a cărei identitate era indicată la data administrării lor
(11) În toate celelalte situații, altele decât cele menționate la alin. (1) organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. În termen de maxim 1 an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă organul de urmărire penala este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru a dispune aceasta măsură, fie la clasarea cauzei
Articolul 307Aducerea la cunoștință a calității de suspect
(1) Persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoștință, înaintede prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, cu descriereatuturor elementelor constitutive ale acesteia și a probelor din care rezultă săvârșireafaptei, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art. 83,încheindu-se în acest sens un proces-verbal. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absolută a actului de efectuare în continuare a urmăririi penale față de suspect.
(2) Atunci când sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 305 alin. (1) și persoana față de care există bănuiala rezonabilă este cunoscută, organul deurmărire penala va aduce la cunoștință, de îndată, calitatea de suspect, sub sancțiunea nulității absolute a tuturor actelor de urmărire penală efectuate cu 18 încălcarea acestei prevederi față de aceasta după aflarea identității persoanei.
(3)Organul de urmărire penală poate începe și continua urmărirea penală fără a aduce la cunoștință calitatea de suspect, în condițiile alin. (1) și (2) numai atunci când persoana față de care există bănuiala rezonabilă lipsește nejustificat, se sustrage sau este dispărut.” 78. La articolul 311, alineat
„S-a propus modificarea prevederilor art. 305 și 307 referitoare la condițiile în care se poate dispune începerea urmăririi penale, în sensul că se evită abuzurile organelor de urmărire penală, care cunosc cine este prezumtivul făptuitor, aleg să nu înceapă urmărirea penală cu privire la acesta, pentru a administra în lipsă probe, fără a asigura prezența avocatului suspectului. Nu aceasta a fost voința legiuitorului atunci când a reglementat această procedură. Ca atare, s-au prevăzut condiții clare când se începe urmărirea penală cu privire la faptă și făptuitor”, explică inițiatorii.