Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iași, femeia jandarm ar fi folosit în timpul intervenției din Vatra Dornei, în urma căreia un bărbat a murit, un spray care nu este în dotarea Jandarmeriei, dar care conține o substanță identică cu cea din spray-ul folosit de obicei de jandarmi.
„S-a dispus expertiză la IML Iași și s-au primit rezultatele la obiectivele dispuse. La acest moment din rezultatele expertizei rezultă că spray-ul lacrimogen care nu era în dotare folosit la data de 19.07.2019 de cadrul militar jandarm conține o substanță identică cu cea din spray-ul lacrimogen din dotarea militarilor jandarmi din cadrul IJJ Suceava – Detașamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei”, se arată într-un comunicat al procurilor militari, remis MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, la nivelul Parchetului Militar Iași a fost înregistrată o plângere penală și se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.
Potrivit avocatului familiei bărbatului care a murit în urma intervenției jandarmilor de la Vatra Dornei, comandantul i-ar fi ordonat jandarmului să predea anchetatorilor un spray din dotarea Jandarmeriei, nu cel pe care l-a folosit.
Avocatul Ioan Marocico a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri și favorizarea infractorului.
În luna iulie 2019, victima ajunsese în stare gravă la spital, în comă profundă, după ce a fost implicată într-o altercație cu jandarmii din oraș. Bărbatul și-a pierdut cunoștința după ce s-a opus încătușării, iar jandarmii au folosit spray-ul. Incidentul s-a petrecut în timpul unui spectacol de muzică populară, unde tatăl unei fete de 12 ani a cerut ajutorul jandarmilor, reclamându-l pe bărbatul de 50 de ani că a atins-o, indecent, pe fetiță. Ulterior, bărbatul imobilizat cu spray lacrimogen a murit la spital.
Potrivit certificatului de deces, bărbatul a murit din cauza insuficienței cardio-respiratorie acută. În document, la cauze antecedente apăreau însă și diagnosticele de peritonită generalizată și infarct enteromezenteric total. Acesta a fost doar raportul preliminar al medicilor legișți.
Foto: 123RF