Prima pagină » Știri » Procurorii anticorupție au pus sechestru pe bunuri ale judecătoarei Cîrstoiu, cercetată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe bunuri ale judecătoarei Cîrstoiu, cercetată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe bunuri ale judecătoarei Cîrstoiu, cercetată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență
Procurorii anticorupție au audiat-o vineri pe judecătoarea Veronica Cîrstoiu și i-au adus acesteia la cunoștință faptul că i-au pus sechestru asigurător pe o parte din bunurile ce se regăsesc în declarația de avere, până la suma despre care susțin că a primit-o aceasta drept mită.

Procurorii anticorupție au audiat-o vineri pe judecătoarea Veronica Cîrstoiu și i-au adus acesteia la cunoștință faptul că i-au pus sechestru asigurător pe o parte din bunurile ce se regăsesc în declarația de avere, până la suma despre care susțin că a primit-o aceasta drept mită.

Avocații din caz au precizat, vineri, că Veronica Cîrstoiu a fost adusă la Direcția Națională Anticorupție (DNA), din arest, pentru a i se comunica faptul că s-a pus sechestru asigurător pe o parte din bunurile sale.

Apărătorii judecătoarei nu au dorit să menționeze care este valoarea bunurilor sechestrate, însă, potrivit normelor legale în vigoare, sechestrul asigurător se pune până la concurența sumei constatate în cadrul infracțiunii.

Tot la DNA a ajuns, vineri, și fostul avocat al lui Dinel Staicu, Alina Ileana Răducan, care are și calitate de denunțător în acest caz.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel București, cercetată de DNA pentru luare de mită și trafic de influență, deține cinci terenuri și două apartamente, potrivit declarației de avere din 12 iunie 2012.

Conform documentului citat, judecătoarea are două în comuna Priseaca, două în Tătărani și unul în Târgoviște. Cele din comuna Priseaca au fost cumpărate în 2004, respectiv 2008, și au 1.133 de metri pătrați în extravilan, respectiv 1.800 metri pătrați teren agricol. Cele din comuna Tătărani au fost cumpărate în 2007 și 2010, se află în intravilanul și extravilanul localității și au o suprafață de 1.000 de metri pătrați, respectiv 20.000 de metri pătrați. Terenul din Târgoviște a fost cumpărat în 2007, este în intravilanul localității și 2.000 de metri pătrați.

Veronica Cîrstoiu are două apartamente în Târgoviște, cumpărate în 2004 și 2006, în suprafață de 64, respectiv 70 de metri pătrați.

Tot în declarația de avere, magistratul menționează a vândut, în aprilie 2012, un apartament mobilat, către Elena Vlad, obținând astfel 57.000 de euro, după ce, în 2011, îi vânduse lui Gabriel Boroș un autoturism Volkswagen, pentru 20.000 de euro.

Judecătoarea are și două depozite bancare, din 2008 și 2009, și un credit din 2006, scadent în 2031, în valoare de 37.000 de euro.

La categoria venituri, Cîrstoiu are declarat doar salariul, în cuantum de 104.000 de lei pe an.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu și fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestați preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt acuzați de complicitate la trafic de influență și luare de mită pentru soluții favorabile în dosare, printre care și cel al lui Dinel Staicu.

În motivarea deciziei de arestare preventivă instanța a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro și apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influență asupra celor trei magistrați din completul de la Curtea de Apel București care judeca atunci contestația în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. Din completul care a judecat contestația în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.

Astfel, în urma înțelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu ar fi primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranșă de 1,2 milioane de euro și a stabilit ca diferența de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanța pronunța admiterea contestației în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu și a fiului acesteia, Florin Cergan.

Deși în 22 februarie 2012, completul de judecată format din Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascălu diferența de 300.000 de euro.

Omul de afaceri Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost acuzați de dare de mită și, respectiv, complicitate la această infracțiune, fiind reținuți în 13 august și arestați o zi mai târziu.

În același dosar mai sunt cercetați fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinișoară și Ionuț-Cătălin Butaru-Nistor, pentru complicitate la dare de mită.

Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu au fost cercetate de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea deciziilor anterioare ale instanțelor prin care Dinel Staicu a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR.

În final, DNA a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei judecătoare, care, în paralel, au fost verificate disciplinar de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins, în 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată, acțiunea disciplinară împotriva judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă.

Citește și