Procurorii cer Tribunalului Vâlcea arestarea preventivă a profesorului Adrian Dulugeac

Publicat: 28 09. 2012, 12:12
Actualizat: 27 09. 2018, 23:55

Procurorii care l-au reținut pe Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra, vor cere, vineri, Tribunalului Vâlcea arestarea lui preventivă în dosarul în care este acuzat că a dat unor studenți subiectele la licență sau i-a ajutat să obțină diplomele fără să susțină examenele.

Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra București și prodecanul Facultății de Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, a fost reținut joi de procurorii Parchetului Tribunalului Vâlcea, fiind acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare la fals intelectual și material.

Procurorii vor cere, vineri după-amiază, magistraților Tribunalului Vâlcea arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Adrian Dulugeac.

În cazul Laurei Harcan, șef de lucrări și prodecan la Facultatea de Drept a Universității Bioterra, cercetată în acest dosar pentru fals intelectual, procurorii urmează să stabilească dacă dispun o măsură preventivă după reaudierea ei.

Parchetul Tribunalului Vâlcea i-a pus sub acuzare pe Florin Adrian Dulugeac și pe Laura Harcan în dosarul privind divulgareaa subiectelor de la licență.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie- iulie, Adrian Dulugeac ar fi furnizat informații care nu sunt destinate publicității mai multor persoane ce au susținut examenul de licență la Universitatea Bioterra București. De asemenea, Dulugeac, cu ajutorul mai multor funcționari din cadrul universității, ar fi modificat notele obținute la susținerea lucrării de licență sau la alte examene semestriale ori anuale și a notat studenți fără ca aceștia să susțină respectivele examene.

Anchetatorii din dosarul divulgării de subiecte la Universitatea Bioterra au vrut să organizeze un flagrant la examenul de licență desfășurat la instituția de învățământ, însă acțiunea a fost anulată, din cauza numărului mic de candidați prezenți, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Concret, se dorea ca în timpul examenului să fie depistate persoane cărora li se comunică, prin SMS, subiecte și rezolvări ale acestora. Acțiunea a fost însă anulată după ce s-a constatat că la examenul de licență s-au prezentat doar aproximativ 20 de candidați, iar anchetatorii mizau pe un număr mult mai mare, pentru a putea realiza flagrantul, au precizat sursele citate.

Angajații de la Universitatea Bioterra cercetați de procurori ar fi cerut de la studenți între câteva sute și 1.000 de euro pentru o mărire de notă și între 1.000 și 3.000 de euro pentru o diplomă de licență, au mai spus sursele judicare.

Astfel, unii studenți erau ajutați să primească subiectele pentru examenul de licență, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau să își mărească notele obținute la examene erau ceruți de la câteva sute până la 1.000 de euro. Au fost și cazuri în care unii studenți au primit note deși nu au participat la examene, pentru obținerea diplomei de licență în acest fel fiind cerute sume între 1.000 și 3.000 de euro, potrivit surselor judiciare.

În acest caz, polițiștii și procurorii au efectuat joi 19 percheziții în București, dintre care una domiciliară și 18 la Universitatea Bioterra, precum și alte trei în Olt, Drăgășani și Ilfov. Peste 40 de persoane urmau să fie audiate la sediul Poliției Române, unde anchetatorii vâlceni au venit pentru a face aceste interogatorii.

Corpul de control al Minsiterului Educației va face, începând de luni, verificări la Universitatea Bioterra din Capitală, fiind vizat modul de „gestionare” a studenților, începând cu înmatricularea, și a notelor, a anunțat ministrul Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educației a precizat că, în prezent, Universitatea Bioterra este creditată cu un „grad limitat de încredere”, iar dacă la o evaluare a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) se va constata că nu sunt îndeplinite standardele necesare, instituția poate coborî la „neîncredere”, după care poate urma retragerea dreptului de funcționare.