Prima pagină » Știri » Procurorii CERCETEAZĂ posibile fraude în localitățile care au raportat recolte de peste 100 la sută la REFERENDUM

Procurorii CERCETEAZĂ posibile fraude în localitățile care au raportat recolte de peste 100 la sută la REFERENDUM

Procurorii CERCETEAZĂ posibile fraude în localitățile care au raportat recolte de peste 100 la sută la REFERENDUM
Procurorii DNA efectuează cercetări privind posibile fraude comise în cadrul refrendumului pentru demitearea președintelui din data de 29 iulie.

Procurorii DNA efectuează cercetări privind posibile fraude comise în cadrul refrendumului pentru demiterea președintelui din data de 29 iulie. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competența acestei instituții în legătură cu organizarea și desfășurarea referendumului din data de 29 iulie 2012.”, transmite DNA într-un comunicat oficial. Potrivit unor infoormații prezentate de televiziunile de știri, cercetările ar avea loc în județele Olt, Dolj, Gorj, Teleorman și Mehedinți. În aceste județe au fost înregistrate prezente la vot ridicate. În unele localități participarea la vot a fost chiar de peste 100%. DNA nu a precizat ce localități au fost luate în vizor.

UPDATE 16.10 Primarul comunei Tulnici, județul Vrancea, Valentin Bîznă, a negat prezența procurorilor DNA în comună, deși prezența la vot în Lepșa a fost de 250%. Primarul a menționat că este vorba despre o zonă turistică și că de obicei vin mulți oameni, mai ales că sunt și multe case de vacanță în zonă. „Am 1150 de case de vacanță și ăștia vin mulți, câte 6-8 de familie. Acum au fost doar câteva sute, dar dacă era de Paște sau de Crăciun veneau cu miile. Nu e nimic anormal că a fost așa mare prezența la vot, doar procentul e mare, că numărul turiștilor nu e. Să vină procurorii să se uite pe listele suplimentare”, a spus, pentru gândul, Bîznă.

UPDATE 16.00 Președintele Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, a confirmat faptul că procurorii DNA fac cercetări în județ, aceștia începând ancheta în urmă cu 8 zile, mai multe localități fiind cercetate.”De lunea trecută au venit procurorii DNA în județul Olt și au verificat mai multe secții de votare unde s-a înregistrat prezență foarte mare la vot. Au mers și la prefectură, au făcut anchete în mai multe localități, Piatra-Olt, Vitomirești, Sâmburești, Cezieni și mai multe. Noi am aflat abia după ce au făcut ei cercetările”, a declarat Stănescu, contactat de gândul.

În acestă săptămână, procurorii DNA au început ancheta în localitatea Bărăști, unde au audiat mai multe persoane. Primarul din Bărăști a spus că la una dintre secțiile de votare din localitate, prezența a fost de două sute la sută.

„Au venit în localitatea noastră trei procurori de la DNA. Am fost audiat și eu în calitate de martor. Nu au vrut să-mi spună mai multe, doar mi-au pus întrebări despre cum s-a desfășurat referendumul. Știu că au fost audiați președinții din două secții de votare și ceilalți membri și observatori. În comuna noastră au fost trei secții de votare, însă doar la două se face anchetă, acolo unde prezența depășește sută la sută. De altfel, la una dintre secții prezența a fost de două sute la sută”, a precizat Vergil Gealapu, primarul localității Bărăști.

Contactați de gândul, reprezentanții Consiliului Județean Mehedinți au declarat că nu au fost informați și nici nu știu de vreun fel de cercetări ale DNA în localitățile din județ.

UPDATE 15.00 Aceeași situație este și în județul Vrancea, unde președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat, contactat de gândul, că procurorii DNA nu au ajuns în Vrancea și că „nici nu este cazul”. Pe de altă parte, deputatul PDL de Vrancea Alin Trășculescu, deși a confirmat faptul că nu s-au făcut cercetări în județ deocamdată, acesta spune că procurorii sunt așteptați. „Organizația PDL Vrancea a făcut 23 de plângeri la Parchet. E cazul să ajungă procurorii și în Vrancea, mai ales că au fost atâtea probleme și la locale și la referendum. Îii așteptăm pe procurori”, a spus el, pentru gândul.

În județul Teleorman, deputatul PDL Adrian Florescu a spus că, din informațiile lui, procurorii au ajuns în câteva comune. „Câțiva primari m-au sunat și mi-au spus că au venit cei de la DNA, dar mai multe nu știu. Da, se fac anchete în județ, era și normal, dar nu știu alte informații”, a declarat Florescu, contactat de gândul.

Primarul comunei Dragotești, Vili Pasăre, a afirmat că, începând de vineri, timp de trei zile, anchetatorii au mers prin comună sau i-au invitat pe alegători la sediul Primăriei pentru a-i întreba despre semnăturile pe care le-au dat pe tabelele în care s-a consemnat că au votat.

„Eram plecat de la Primărie în momentul în care secretara mi-a dat la telefon, un domn care s-a recomandat a fi procuror DNA de la București. Mi-a cerut sprijinul pentru o anchetă care se face în comună și, evident, i-am pus la dispoziție o încăpere. Am delegat pe cineva de la urbanism care să meargă cu dumnealor prin sat și timp de trei zile dumnealor au derulat ancheta respectivă”, a spus Pasăre.

Edilul din Dragotești a declarat că și el a fost chemat la audieri și întrebat dacă își recunoaște semnătura. „M-au chemat și pe mine și pe mama mea, că amândoi am fost la vot și le-am confirmat că sunt semnăturile noastre acolo pe tabele. Nu a fost nicio chestie în forță sau de intimidare, ceva de genul acesta, au fost, părerea mea, lucruri normale. Nu a trebuit să scriu nimic, deși unii oamenii de prin sat, care au dorit, au dat și scris că au fost la vot și că semnătura le aparține”, a mai spus Pasăre.

La rândul său, primarul comunei Polovragi, Ștefan Făsuescu, a declarat că o echipă de anchetatori a fost prezentă în localitate la sfârșitul săptămânii trecute, fiind audiate mai multe persoane.

„Eu am fost în concediu, dar am înțeles de la colegii de la Primărie că au venit niște domni de la București care au dorit să verifice niște tabele cu semnături. Au fost pe la oameni, i-au întrebat dacă au mers la vot, dacă au semnat pe acele tabele și cam atât. Ce anume i-a interesat pe procurorii de la București nu aș putea să vă spun”, a spus Făsuescu.

Liderul PDL Gorj, senatorul Ion Rușeț, care este și secretar executiv adjunct al partidului la nivel național, a declarat pentru Mediafax că organizația pe care o conduce nu a depus vreo plângere la vreun Parchet pentru a fi declanșată o asemenea cercetare.

Acesta nu exclude însă posibilitatea ca organizația centrală a PDL să fi cerut astfel de verificări, filiala Gorj sesizând faptul că din cei aproape 150.000 de alegători care s-au prezentat la urne în 29 iulie, aproape 27.000 au votat pe liste suplimentare.

„Nu comentez acțiunea procurorilor, dar nu exclud posibilitatea votului multiplu în Gorj. Am avut localități precum Turburea unde au venit zeci de oameni din Dolj să voteze și sigur nu erau turiști. De asemenea, la Scoarța veneau autocare cu locuitori din Strehaia pe care cineva zicea că îi duce la muncă în străinătate și trebuiau să voteze aici la noi. Au fost probleme în acest sens”, a spus șeful PDL Gorj.

Senatorul Ion Rușeț a menționat că filiala a trimis la București listele electorale suplimentare, la fel ca toate celelalte organizații ale PDL din țară.

„În ziua votării noi am făcut doar întâmpinări și sesizări la 112, unele s-au și concretizat prin amenzi, dar, în schimb, am centralizat listele electorale suplimentare și le-am înaintat la nivel de București, unde nu mai știu ce s-a întâmplat cu ele”, a mai spus Rușeț.

Citește și