Surse din cadrul CSM au precizat, pentru MEDIAFAX, că Secția pentru procurori a admis, joi, cererea procurorului general de pensionare.
Augustin Lazăr a confirmat miercuri seară, pentru MEDIAFAX, că și-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.
Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat, iar săptămâna trecută a fost chiar intervievat de o comisie de la Ministerul Justiției condusă de Tudorel Toader, însă ulterior Toader a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați nu au îndeplinit condițiile pentru a conduce Ministerul Public, așa că procedura a fost reluată.
Augustin Lazăr a fost acuzat, în ultima perioadă, că a refuzat de două ori eliberarea condiționată a disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. La vremea respectivă, Lazăr era procuror în Comisia de liberare condiționată a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat că atribuțiile sale erau doar să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și că nu decide eliberarea sau nu a deținuților.