Procurorii CSM spun că nu e justificată urgența OUG pe coduri: Poate afecta activitatea parchetelor

Publicat: 28 03. 2019, 15:39

„În contextul discuțiilor publice privitoare la iminenta modificare a codurilor penal și de procedură penală, Secția pentru procurori apreciază că în acest moment nu se justifică urgența adoptării unor astfel de modificări de către legiuitorul delegat. Secția subliniază că adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului și fără o consultare efectivă a magistraților, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni și asupra previzibilității normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetățenii”, se arată într-un comunicat transmis de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit sursei citate, Secția cere continuarea procedurilor parlamentare începute în anul 2018 privind modificarea codurilor penal și de procedură penală, pentru a se asigura cadrul necesar unor „dezbateri reale care să implice efectiv sistemul judiciar”.

Ministerul Justiției a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, intrat în posesia MEDIAFAX, condamnații care au sentințe definitive pronunțate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție începând cu 2014 pot depune contestație în anulare și dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile.