Procurorii DIICOT au schimbat faptele pentru care este urmărit Adriean Videanu
Schimbarea încadrării juridice în cazul lui Adriean Videanu a fost făcută ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod penal, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Adriean Videanu a fost joi la sediul DIICOT, însă nu a fost audiat, au precizat sursele citate.
Întrebat, la ieșirea din sediul DIICOT, dacă va fi citat de procurori și fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, Videanu a spus că nu știe, aceasta fiind o decizie pe care o iau procurorii.
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a solicitat, în 2 septembrie 2013, Senatului și, respectiv, șefului statului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian și, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot și subminarea economiei naționale.
Președintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie 2013, ministrului Justiției cererea de urmărie penală pentru Adriean Videanu.
În 12 septembrie 2013, Adriean Videanu a fost informat de procurorii DIICOT că este urmărit penal pentru complot și subminarea economiei naționale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei Interagro.
Videanu declara că, după discuția cu anchetatorii, că a înțeles că are toate argumentele și probele necesare dovedirii nevinovăției sale în acest dosar, pe care le va înmâna procurorilor pe parcursul anchetei.
Ulterior, în 30 septembrie 2013, DIICOT a instituit sechestru asigurător pe cinci imobile ale lui Adriean Videanu din București, Ilfov și Constanța, până la concurența sumei de 277 de milioane de lei, pe 66.906 acțiuni de la trei firme și pe sumele din conturile deschise la două unități bancare.
În 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârșitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului ICCJ. În aceeași zi, Varujan Vosganian și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Economiei.
Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian și Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniștri ai Economiei, au aprobat și susținut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae și au folosit unitatea națională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Procurorii DIICOT susțin că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal”.
Demersul miniștrilor Vosganian și Videanu s-a realizat în condițiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societății naționale, au precizat procurorii.
Dosarul este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcții de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot și subminarea economiei naționale.