Procurorii DIICOT cer arestarea în lipsă a omului de afaceri Florian Walter, în dosarul Romprest
UPDATE 17.15 Procurorii DIICOT vor cere arestarea în lipsă a lui Florian Walter, după ce șeful Romprest nu a fost găsit de autorități, în urma perchezițiilor făcute miercuri, el fiind dat în prezent în consemn la frontieră. Surse din cadrul DIICOT au precizat că solicitarea de arestare în lipsă urmează să fie trimisă la Tribunalul Prahova.
Liderul grupării de evaziune și spălare de bani, Florian Walter, nu a fost găsit de anchetatori la perchezițiile făcute miercuri la Romprest și la locuințele suspecților, dar sunt indicii că este în țară, fiind dat în consemn la frontieră.
UPDATE 12.30 Omul de afaceri Florian Walter nu a fost găsit astăzi de procurorii DIICOT, la percheziții, și a fost dat în consemn la frontieră. Firma Romprest este acuzată că a încheiat mai multe contracte fictive de servicii și că a importat fictiv 3.000 de tone de clorură de calciu (material folosit la deszăpezire) din Bulgaria, conform procurorului șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu. „Liderul grupării se sustrage urmăririi penale, sunt indicii că este în țară și oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn”, a precizat Giorgiana Hosu.
„Sunt foi goale, semnate de societățile implicate”, au mai spus anchetatorii.
Firmele implicate în circuitul evazionist al Romprest aveau sedii declarate la cabinete de avocatură, nu aveau salariați sau mijloace de transport, iar reprezentanții legali ai acestor societăți nu pot fi identificați sau au domiciliile declarate în Republica Moldova și Ungaria, potrivit DIICOT.
Procurorul șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat că miercuri au fost făcute 27 de percheziții și urmează să fie audiate aproximativ 50 de persoane, în dosarul care vizează operațiuni nereale și circuite financiare fictive realizate în perioada 2012-2014 de către reprezentanți a 30 de societăți comerciale.
Giorgiana Hosu a precizat că, în urma investigațiilor, DIICOT a dispus începerea urmăririi penale față de 23 de suspecți, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul constatat în acest moment fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.
„Modul de operare a fost următorul: compania Romprest Service SA a derulat tranzacții comerciale aparent cu doar trei societăți comerciale cu activitate licită – Team Line Solutions SRL, Romconcord Tehnic Service SRL și Euro Grup SRL. În fapt, serviciile furnizate de aceste societăți comerciale erau nereale, deoarece proveneau din achiziții fictive, de la societăți comerciale cu următoarele caracteristici: sedii sociale fără activitate, declarate la cabinete de avocatură sau în apartamente de bloc, fără puncte de lucru, fără salariați. Reprezentanții legali ai acestor societăți nu pot fi identificați sau și-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau în Ungaria”, a spus Giorgiana Hosu.
Procurorul șef adjunct al DIICOT a precizat că aceste firme nu aveau mijloace de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor, respectiv 200-300 de persoane cum figurau ca obiect al contractelor încheiate.
„Pe întregul an comercial anterior înregistrării în evidențele Romprest SA s-a identificat aceeași tipologie: se organizau scriptic circuite de tranzacționare succesivă a tranzacțiilor, constând în punerea la dispoziție de personal muncitor, servicii care ajutau la diminuarea obligațiilor fiscale. În fapt, muncitorii erau folosiți la negru, nu era o evidență a personalului muncitor subcontractant, nu existau situații de lucrări, furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau țineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfășurare a activităților de curățenie specifice, numărul de persoane executante sau calificarea acestora”, a explicat procorurul șef.
Giorgiana Hosu a precizat că reprezentații legali ai societăților comerciale erau în fapt complici sau „săgeți”, care aveau doar sarcina de a completa și semna acte contabile, de a completa acte bancare, de a retrage sume în numerar, activități pentru care încasau un comision de la liderii grupului infracțional organizat. De asemenea, contabilitatea nu exista la cele mai multe dintre societățile comerciale implicate.
Hosu a mai spus că investigațiile privind modul în care au fost respectate prevederile legislației fiscale și contabile în legătură cu tranzacțiile comerciale desfășurate în perioada 2012 – 2014 de către Romprest Service SA au vizat și îndeplinirea unor contracte încheiate cu autorități ale administrației publice, inclusiv din București.
Anchetatorii au dispus și măsuri asiguratorii pe bunuri mobile și imobile, precum și pe conturi ale suspecților.
Șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Claudiu Cucu, a declarat că acesta este un caz început în noiembrie 2012, în care prejudiciul este foarte mare.
Claudiu Cucu a precizat că perchezițiile nu au fost încheiate, până în prezent fiind ridicate sume de bani de ordinul sutelor de mii de lei, în mai multe valute.
În acțiune au fost implicați 120 de polițiști și 65 de autoturisme, fiind sprijiniți de Jandarmeria București. Anchetatorii au cooperat în acest caz cu Direcția Generală Antifraudă și Serviciul Român de Informații.
Perchezițiile au loc la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, și la locuințele suspecților, în București și în județele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Brașov și Brăila.
Omul de afaceri Florian Walter, care controlează firma de salubrizare Romprest, pus sub urmărire penală în acest dosar, ar fi trebuit să fie dus la audieri, la DIICOT Ploiești, însă acesta nu a fost găsit de anchetatori.
Alte 22 de persoane care au fost puse sub urmărire penală, pentru evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, vor fi audiate. De asemenea, vor da declarații în fața anchetatorilor și peste 25 de persoane care nu vor fi puse sub urmărire penală.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, printre persoanele urmărite penal în acest dosar sunt și Nicolae Capră, unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești, trimis în judecată de DIICOT într-un alt dosar de evaziune fiscală, și soția acestuia, Cristina Capră.
Sursele citate au precizat că, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanț de tranzacții comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forța de muncă folosită în orașele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autoritățile publice locale.
Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajații firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica și a deduce banii plătiți muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăți, până se ajungea la „un eșalon patru”.
„Eșalonul patru din aceste firme trimitea forță de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factura de intrare, Romprest urma să plătească. Și atunci eșalonul unu, adică Romprest, plătea către eșalonul doi, doi către trei și firmele din eșalonul trei plăteau către eșalonul patru. Și atunci firmele din eșalonul patru scoteau banii la sacoșă, invocând achiziții de fier sau alte tranzacții comerciale și banii se întorceau la negru, cu sacoșa, la eșalonul unu, adică la Romprest. Cam acesta e mecanismul”, au declarat surse din rândul anchetatorilor.
Sursele citate mai spun că în acest lanț comercial fictiv erau folosiți oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuși să intre în acest lanț comercial, fie înființau firme în acest scop pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de administrator în acte, în realitate firmele fiind controlate de apropiații lui Walter. În acest lanț comercial au fost folosiți administratori de firme cetățeni ungari sau un administrator din Republica Moldova.
Unele dintre firmele implicate în lanțul comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și de soția acestuia, Cristina Capră.
Conform anchetatorilor, relațiile comerciale dintre firmele lui Capră și cea a lui Walter nu au legătură cu forța de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firmă administrată de Cristina Capră, care achiziționase, tot doar în acte, clorura de sodiu de la firma soțului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul său, de altă firmă controlată tot de el. Scopul tranzacției ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.
Prejudiciul estimat în acest dosar este de 20 de milioane de euro, procurorii punând măsuri asiguratorii de 18 milioane de euro pe bunuri ce aparțin firmei Romprest, au precizat sursele citate.