Procurorii DIICOT cer desființarea Secției speciale și să se poată pensiona anticipat
DIICOT anunță, joi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că, la solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc Adunarea Generală a procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism în cadrul procesului de consultare asupra oportunității amendării unora dintre dispozițiile în vigoare prevăzute în Legile Justiției.
„Și-au exercitat dreptul la vot un număr de 212 procurori din cei 264, rezultatele fiind următoarele:
1.Referitor la posibilitatea pensionării anticipate a magistraților, cu majoritate, s-a opinat în sensul menținerii acestor dispoziții.
2.În ceea ce privește ciclul temporar de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii, cu majoritate, s-a exprimat opinia potrivit căreia este necesară revenirea la o durată a cursurilor de doi ani.
3.În referire la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție, cu majoritate, s-a exprimat opinia necesității abrogării dispozițiilor legale care reglementează activitatea și existența acestei instituții. În acest sens, din totalul de 212 voturi, un număr de 166 voturi au fost exprimate în favoarea abrogării, un număr de 34 de voturi, în favoarea amendării normelor în vigoare, iar un număr de 12 voturi în favoarea menținerii”, arată DIICOT.
Reacția DIICOT vine după ce Cătălin Predoiu a transmis magistraților o scrisoare în care a adresat întrebări cu privire la mai multe aspecte din sistemul judiciar precum pensionarea, completurile de 3 judecători, dar și Secția de anchetare a magistraților. Mai exact, ministrul i-a întrebat pe magistrații dacă Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) ar trebui desființată.