Procurorii DNA cer arestarea fostului șef al Parchetului Ialomița, pentru că ar fi încercat să ia legătura cu martorii

Publicat: 23 01. 2014, 14:30
Actualizat: 01 08. 2014, 10:43

„Propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că, pe parcursul a 24 de ore, inculpatul a încălcat obligațiile ce fuseseră instituite în sarcina sa, prin aceea că a luat legătura cu martorii și a încercat să își procure înscrisuri pe care să le folosească în apărarea sa”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii au cerut instanței înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi țara, dispusă miercuri, cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile a lui Cristian Hristescu, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Ialomița, în prezent suspendat din funcție.

Judecătorii Curții de Apel București urmează să decidă dacă Hristescu va fi arestat sau dacă acesta va fi cercetat în continuare în libertate, în dosarul în care este acuzat de șantaj, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat arestarea preventivă a lui Hristescu.

Procurorii anticorupție au început urmărirea penală, marți, pe numele prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița, Cristian Hristescu, după ce acesta l-ar fi amenințat pe administratorul unei firme să îi livreze „cu discount” materiale de construcție pentru a-și finaliza locuința. Hristescu a avut inițial interdicție de a părăsi țara, pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit Rezoluției de începere a urmăririi penale întocmită de procurorii DNA, materialele de construcție, precum și manopera unor lucrări necesare pentru acea locuință au fost cerute și primite și de la un alt administrator de firmă.

„În acest sens, învinuitul Hristescu Cristian a lăsat să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, în scopul evitării instituirii unor măsuri asigurătorii și dispunerii unei soluții favorabile într-un dosar penal în care administratorul și societatea acestuia, au calitatea de învinuiți”, a precizat DNA.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii aprilie 2013, Hristescu ar fi încercat să determine doi polițiști de la Serviciul Poliției Rutiere Fetești să nu îi deschidă dosar penal unei persoane care a condus în stare de ebrietate.

„Urmare a faptului că cei doi polițiști nu au dat curs actelor de instigare exercitate de procurorul Hristescu Cristian, acesta din urmă i-a constrâns, amenințându-i cu mutarea de la locul de muncă, în scopul finalizării favorabile a dosarului respectiv, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fetești”, au menționat anchetatorii.

Șeful Parchetului Tribunalului Ialomița este acuzat de șantaj, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Cristian Hristescu este acuzat de procurorii DNA că, prin fapte de corupție pe care le-ar fi comis, a ajutat membri unei grupări infracționale din Ialomița, condusă de Victor Dinescu, zis „Vivi”, spun surse judiciare, precizând că există probe care atestă că magistratul era în relații de prietenie cu Victor Dinescu.

Anchetatorii au descins, marți dimineață, la locuința magistratului dar și în biroul acestuia din Parchetul Tribunalului Ialomița, iar în urma perchezițiilor au ridicat documente relevante pentru acuzațiile ce i se aduc procurorului Hristescu.

Magistratul a fost dus la DNA central, împreună cu alte aproximativ 20 de persoane, pentru audieri în dosarul de corupție.

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat perchezițiile la domiciliul procurorului șef Cristian Hristescu, precum și la biroul acestuia din Parchetul Tribunalului Ialomița, desfășurate marți de DNA.

Secția pentru procurori a CSM a decis, miercuri, suspendarea din funcție a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Ialomița, Cristian Hristescu, ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva sa.