Procurorii, HUIDUIȚI și CRITICAȚI în comunele din Olt verificate pentru votul la referendum

Procurorii, HUIDUIȚI și CRITICAȚI în comunele din Olt verificate pentru votul la referendum
Publicat: 14/08/2012, 23:15
Actualizat: 17/08/2012, 10:26

Peste 20 de localități din Olt au intrat în vizorul procurorilor după ce prezența la referendum a atins sau chiar a depășit sută la sută. Primari, președinți și membri ai secțiilor de votare au fost audiați, în unele zone precum Piatra Olt oamenii legii fiind huiduiți de către localnici.

Aceștia i-au întâmpinat cu huiduieli pe procurori, care au încheiat zeci de procese-verbale în urma audierilor, cerându-le acestora să plece și să înceteze cu aceste acțiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În județul Olt, prezența la unele secții de vot a atins cote greu de imaginat. Astfel, la mai multe secții de vot din județ s-a înregistrat o prezență de peste 200 la sută în ziua referendumului. Tocmai de aceea, procurorii au decis să facă o vizită în teritoriu pentru a verifica cum de s-a ajuns la anumite secții de vot din mediul rural să fie atât de multe persoane înscrise pe listele suplimentare și cum s-a făcut ca în ziua votului procentele să se apropie de sută la sută în aproape toate secțiile de vot dintr-o comună sau alta.

Potrivit președintelui PSD Olt, Paul Stănescu, procurorii Direcției Generale Anticorupție au început ancheta în județul Olt lunea trecută, iar până acum au verificat mai multe secții de votare din aproximativ 20 de localități.

„Procurorii DNA sunt în județul Olt de mai bine de o săptămână și au verificat foarte multe secții de votare, unde a fost înregistrată o prezență mare la vot. Spre exemplu, astăzi, sunt în Piatra-Olt, Vitomirești și Sâmburești. Eu nu am fost chemat, însă am informațiile de la primari și membrii PSD care au fost prezenți în secțiile de votare în ziua referendumului”, a precizat Paul Stănescu.

În localitatea Piatra Olt, procurorii au ajuns marți dimineață, la ora 9.00. S-au întâlnit cu primarul, dar și cu doi dintre președinții de secții de vot din 29 iulie.

„Ieri (n.r. – luni) am fost informat de către un reprezentant al IPJ, de la Poliție, că vor veni astăzi la Piatra Olt niște cadre din zona DNA pentru a culege niște informații legate de referendumul din 29 iulie și am fost invitat la discuții eu și încă trei șefi de secții. O doamnă este plecată din localitate, iar astăzi eu și ceilalți doi șefi am fost la audieri, în calitate de martori”, a declarat primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu.

Edilul șef din Piatra Olt a explicat că localitatea sa este poziționată la un nod de căi ferate, dar și pe drumul național, iar cinci dintre cele șapte secții de vot au fost poziționate în gară și chiar la șoseaua principală și asa se face că s-au nimerit atât de mulți votanți.

În plus, primarul mai spune că locuitorii comunei au ieșit la toate alegerile din trecut în număr mare la vot.

„Probabil că dânșii au venit pentru că procentul de participare la Piatra a fost important, de 91 la sută, dar Piatra Olt de-a lungul timpului a tot avut procente importante: la referendumul pentru constituție, din 2003, unde miza nu era atât de mare, a fost 80 la sută, la alegerile locale a fost de peste 70 la sută, în condițiile în care au votat numai localnicii, iar acum au fost numai 7-800 pe listele suplimentare și acest număr se justifică pentru că cinci din cele șapte secții sunt la intersecții de trafic, feroviar și rutier. Și lumea, să știți că a fost dornică să vină la referendum”, a mai spus Tudor Udrescu, primar Piatra Olt.

Localnicii din Piatra Olt nu au fost însă la fel de rezervați ca primarul lor. Zeci de oameni au ieșit în fața primăriei cu buletinele la vedere, supărați că procurorii vin acum să îi tragă la răspundere de ce au votat așa mulți la referendum. Oamenii au cerut să fie lăsați în pace și chiar au declarat că dacă mai trebuie un referendum pentru același lucru vor ieși din nou toți la vot sau poate chiar mai mulți.

„Este sat cu oameni săraci, mulți dintre noi suntem pensionari, peste 70 de ani, dar cinstiți. Ce vin ei acuma să ne verifice că ce și cum am votat noi. Nici nu spun de unde sunt, vin așa. La mine, unul nu au venit, dar am auzit cum băteau la porțile oamenilor”, a declarat Nicolae Drăgescu, localnic din Piatra Olt.

„La mine nu au venit, dar au intrat la unii vecini care nu au dat în viața lor cu ochii de așa ceva și oamenii se mai sperie”, spune Gheorghița Vasile.

Când procurorii au venit la sediul Poliției din Piatra Olt, au fost întâmpinați cu huiduieli de către localnicii adunați în fața postului.

„Unde veniți, mă, așa, m-au sunat oameni cu lacrimi în ochi să îmi spună cum veniți voi, dar e posibil, ce am făcut, nici nu ne spuneți….” declara Nicolae Trucă, viceprimar în localitate, în momentul în care procurorii au intrat în postul de Poliție.

„Am votat la referendum și mai ies la vot o dată, dacă mi se cere, să îl mai dau jos o dată. M-am săturat de el, să plece!” declara Gheroghe Stoica, un localnic din Piatra Olt, ținând buletinul cu ștampila votat la vedere.

În această săptămână, procurorii DNA au început ancheta și în localitatea Bărăști, unde au audiat mai multe persoane.

„Au venit în localitatea noastră trei procurori de la DNA. Am fost audiat și eu în calitate de martor. Nu au vrut să-mi spună mai multe, doar mi-au pus întrebări despre cum s-a desfășurat referendumul. Știu că au fost audiați președinții din două secții de votare și ceilalți membri și observatori. În comuna noastră au fost trei secții de votare, însă doar la două se face anchetă, acolo unde prezența depășește sută la sută. De altfel, la una dintre secții prezența a fost de 200 la sută”, a precizat Vergil Gealapu, primarul localității Bărăști.

Procurorii DNA au făcut cercetări în peste 20 de localități din județul Olt, unde prezența la referendum a depășit sută la sută, magistrații audiind președinții mai multor secții de votare, dar și membrii acestora.

Ancheta procurorilor DNA va continua și în zilele următoare în alte localități.

Marți, Direcția Națională Anticorupție a informat că se fac cercetări în legătură cu organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

Georgiana Stănescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Câți elevi au avut media 10 la examenul de Bacalaureat 2024?
×