„În cursul urmăririi penale și judecării cauzei, sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice, precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri și nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate, ca și cum acestea ar fi fost condamnate,” se arată în amendamentul propus de PSD și UDMR.
De asemenea, un alt amendament adoptat prevede că, dacă autoritățile publice au comunicat informații privind începerea urmăririi penale, acestea trebuie să furnizeze informații și cu privire la încetarea sau renunțarea procedurii de urmărire penală.
„Dacă organele judiciare au comunicat public date și informații privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea au obligația să publice, în aceleași condiții, și soluțiile de clasare, renunțare la urmărire penală sau încetare a rocesului penal, după caz, iar soluțiile de achitare de către instanța de judecată”, potrivit Art 4, al.7.
Amendamentele au fost depuse la proiectul de modificare a Codului de procedură penală. Senatul este primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.