Prima pagină » Știri » Procurorii militari protestează față de redeschiderea dosarului Revoluției

Procurorii militari protestează față de redeschiderea dosarului Revoluției

Procurorii militari protestează față de redeschiderea dosarului Revoluției
Șeful Secției Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, generalul Ion Vasilache, își acuză superiorii de încălcarea independenței după cererea de redechiderea a dosarului Revoluției, formulată de fostul prim procuror adjunct, Bogdan Licu.

Ion Vasilache, șeful Secției Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), și alți patru procurori militari din cadrul secției, Claudiu Culea, Iulian Dinu, Codruț Mihalache și Marian Tudor au cerut Inspecției Judiciare apărare a independenței, imparțialității și reputației profesionale în legătură cu declarațiile pe care le-a făcut Bogdan Licu la data de 05 aprilie, referitoare la infirmarea ordonanței de clasare a dosarului Revoluției și cererea de redeschidere a cauzei.

În urma analizei făcute de CSM, plenul decis că prin motivele invocate de prim procurorul adjunct al României, Bogdan Licu, în ordonanța de infirmare a clasării dosarului Revoluției și prin aducerea la cunoștința publică, nu a fost afectată independența și imparțialitatea procurorilor.

„Nu este mai puțin important nici faptul că o parte din considerațiile apreciate de semnatarii cererii ca fiind defăimătoare nu aparțin domnului procuror Dimitrie-Bogdan Licu, acestea fiind preluate din hotărâri ale Curții Europene ale drepturilor omului pronunțate în cauze având ca obiect așa numitul Dosar al Revoluției” sau în cauze similare”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.

De asemenea, CSM a considerat că nici modul în care Bogdan Licu a prezentat în cadrul conferinței de presă motivele infirmării deciziei de clasare nu sunt de natură să afecteze reputația profesională a procurorilor autori ai sesizării.

„Am dispus infirmarea rezoluției și redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informații incomplete. În modul de desfășurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esențiale pentru evenimentele din decembrie ’89”, a declarat Bogdan Licu la data de 05 aprilie. Totodată, procurorul general interimar a mai spus că deși „procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză”, aceștia „nu au valorificat un număr mare de informații”.
Ion Vasilache a depus la CSM, în luna aprilie, o cerere de pensionare, începând cu data de 01 iunie, urmând să fie dezbătută, cel mai probabil, la următoarea ședință a plenului CSM.

Citește și