Prima pagină » Știri » Procurorii percheziționează birourile șefului DGA Prahova, al adjunctului IPJ și al ofițerului BCCO

Procurorii percheziționează birourile șefului DGA Prahova, al adjunctului IPJ și al ofițerului BCCO

Procurorii percheziționează birourile șefului DGA Prahova, al adjunctului IPJ și al ofițerului BCCO
Procurorii DNA Ploiești percheziționează, marți dimineață, birourile șefului DGA Prahova, Constantin Ispas, al adjunctului șefului Poliției Județene, Adrian Rădulescu, și pe cel al ofițerului BCCO Emilian Saghel, reținuți luni seară într-un dosar de corupție, au declarat surse judiciare.

Conform surselor citate, birourile celor trei au fost sigilate luni, după ce aceștia au fost ridicați și duși la audieri, la DNA Ploiești.

Șeful DGA Prahova, Constantin Ispas, care deține această funcție de mai mulți ani, are biroul în sediul Poliției Municipale Ploiești, în timp ce Rădulescu și Saghel au birouri în sediul IPJ Prahova.

În cursul zilei de marți, cei doi comisari și ofițerul BCCO vor fi prezentați Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA) Prahova, Constantin Ispas, adjunctul șefului Poliției Județene Prahova, Adrian Rădulescu, și Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor din BCCO Ploiești, au fost reținuți luni seară de DNA.

Ulterior, cei trei au fost duși în arestul Poliției Județene Prahova de la Câmpina.

Potrivit unor surse judiciare, Constantin Ispas, comisar-șef de poliție și șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, este suspectat de trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, luare de mită, folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă.

Conform surselor judiciare citate, folosindu-și influența asupra unor funcționari cu atribuții de control din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Prahova, șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova „a acționat pentru obținerea de avantaje patrimoniale necuvenite, pentru sine și membri ai cercului său relațional”.

În perioada 2010-2014, Ispas ar fi intervenit la nivelul unor funcționari cu atribuții de control, în scopul protejării activității comerciale a unor firme (S.C. Corydob Peco Serv S.R.L. Poiana Câmpina, S.C. Sandcompany S.R.L. Ploiești, S.C. Rinenergy Impex S.R.L. Focșani și S.C. Viacom Investec Md Midwest Focșani). În schimb, Ispas ar fi încasat periodic diverse sume de bani, prin intermediul S.C. Niros Com S.R.L. Popești din comuna Brazi, societate ai cărei asociați sunt fratele său, Ion Ispas, și fiul său, Mihai-Constantin Ispas, și prin intermediul S.C. Milarasi SRL din Bucov, administrată de fratele său. Pentru a da o aparentă legalitate plăților făcute către aceste societăți, au fost înregistrate în evidențele contabile documente reprezentând operațiuni comerciale nereale (fictive) privind prestarea unor servicii între părți, acte de comerț care în realitate nu au avut loc, au mai declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare

De asemenea, Constantin Ispas este suspectat că a cerut unui denunțător și a primit, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, câte 10.000 euro, în două tranșe. Ispas ar fi cerut aceluiași denunțător să acorde un ajutor financiar S.C. Sandcompany SRL, administrată de Valentin Vasile Șchiopulescu, constând în acordarea unui împrumut de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil proprietatea denunțătorului, pentru care prețul (400.000 euro) nu a fost achitat în realitate de către Șchiopulescu.

În schimb, Ispas i-ar fi promis denunțătorului că îl va determina pe comisarul șef Emanuel Saghel, ofițer coordonator în BCCO Ploiești, să soluționeze favorabil dosarul penal înregistrat la DIICOT Ploiești care viza activitatea firmei denunțătorului.

Anchetatorii mai spun că în perioada 2010-2013 șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova l-ar fi determinat pe administratorul unei firme „să creeze avantaje materiale” societății administrate de Vasile Șchiopulescu. De asemenea, Ispas ar fi determinat o altă firmă să încheie două contracte de furnizare mărfuri și să comercializeze, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2013, societății comerciale Corydob Impex SRL, motorină cu plata la termen, cu bilet la ordin (în medie trei cisterne lunar), iar SC Master Truck Autoline SRL să transporte uleiurile minerale neaccizabile achiziționate de această societate din Polonia și Slovenia, cu mijloacele de transport proprietatea SC Corydob Impex SRL, direct către beneficiarii care efectuau plata transportului către Corydob.

Potrivit anchetatorilor, în schimb Ispas ar fi primit de la Vasile Șchiopulescu, reprezentantul Corydob Impex și Sandcompany, suma de 1.500 de lei pentru fiecare dintre cele 72 cisterne cu combustibil livrate de SC Fernix Impex, în total el primind 108.000 de lei. De asemenea, Constantin Ispas ar fi primit sume de bani cuprinse între 700 și 2.000 de lei pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menționată, agregate minerale exploatate la balastiera Sandcompany și transportul unor baloți de lucernă sau grâu din zona Urlați la ferma pe care o administrează în comuna Brazi. De asemenea, în vara anului 2011 Ispas a mers cu familia sa și a fratelui său pe litoralul bulgăresc, sejurul, în valoare de 2.000 de euro, fiindu-i plătit de Șchiopulescu.

Anchetatorii mai spun că, începând cu anul 2011 și până în prezent, Constantin Ispas a efectuat, în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de către SC Iahim Logistik, la care acționar unic și administrator figurează fiul său. Firma are ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, creșterea bovinelor, creșterea porcinelor, creșterea ovinelor și caprinelor”.

Conform surselor citate, Ispas ar fi primit, în mod repetat, sume importante de bani de la Margareta Leonte și Gheorghe Leonte, pentru ca, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliție implicați în soluționarea unui dosar aflat pe rolul Parchetului Tribunalului Prahova și având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală de către membri familiei Leonte.

În luna iunie 2012, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Constantin Ispas i-ar fi transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă loc o percheziție la locuința sa, percheziție dispusă într-un dosar al Parchetului Judecătoriei Ploiești.

La rândul său, Emanuel Saghel, ofițer în cadrul BCCO Ploiești, este suspectat de șantaj, trafic de influență, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și luare de mită.

Autor

Citește și