Procurorii reclamă că nu le-au fost luate în seamă propunerile privind revizuirea Constituției

Publicat: 27 06. 2013, 18:29
Actualizat: 03 02. 2019, 18:43
Asociația Procurorilor din România (APR) se declară profund nemulțumită de faptul că "Plenul Comisiei parlamentare de revizuire a Constituției nu a ținut seama de cea mai mare parte a propunerilor înaintate de asociațiile profesionale ale magistraților".

Asociația Procurorilor din România (APR) se declară profund nemulțumită de faptul că „Plenul Comisiei parlamentare de revizuire a Constituției nu a ținut seama de cea mai mare parte a propunerilor înaintate de asociațiile profesionale ale magistraților”.

Potrivit sursei citate, de la începutul lui 2013 și până recent, în spațiul public au avut loc numeroase discuții cu privire la necesitatea îmbunătățirii statutului procurorului.

Opinia publică, arată APR, a înțeles că între statutul judecătorului și al procurorului există diferențe și că pentru bunul mers al justiției în special și al societății românești în general, este bine ca statutul procurorului să fie identic cu al judecătorului.

Potrivit procurorilor, numai astfel nu vor mai exista nemulțumiri, nu vor mai exista acuzații, nu vor mai exista plângeri cu privire la pretinse influențe asupra justiției.

„Asociațiile profesionale ale magistraților au înțeles necesitatea egalizării celor două statute profesionale. Numeroși oameni politici au afirmat public că doresc eliminarea imperfecțiunilor constatate în funcționarea sistemului român de justiție. Cu toate acestea, la discutarea modificărilor Codului de procedură penală, s-a susținut de către unele grupuri parlamentare ca procurorul să nu mai poată dispune începerea urmăririi penale, această prerogativă urmând a fi îndeplinită de instanță”, se mai arată într-un comunicat remis joi agenției MEDIAFAX.

Speranțele asociațiilor profesionale ale magistraților, mai afirmă APR, au fost întreținute nu numai de curentul favorabil al opiniei publice, ci și de faptul că, după mulți ani, la conducerea Guvernului și a Ministerului Justiției se află foști magistrați.

„Cui folosește oare păstrarea unor ambiguități în textul constituțional și în legea procesual penală? Cu siguranță viitorul va da un răspuns acestei întrebări”, conchide APR, în comunicatul semnat de Consiliul Director al asociației.

În 12 iunie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și reprezentanții magistraților au participat la o discuție cu membrii Comisiei de revizuire a Constituției, unde și-au prezentat punctele de vedere asupra modificărilor legii fundamentale, cei mai mulți solicitând întărirea statutului procurorului în Constituție.