Procurorii, uimiți de ce au găsit într-o comună din Vaslui: un orb face școala de șoferi, iar înapoiați mintal sunt premianți la școală

Publicat: 28 03. 2017, 09:14

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui a declanșat o anchetã în cazul persoanelor cu handicap din localitatea Dumești, din județul Vaslui, în cazul cărora s-ar fi acordat ilegal grade de handicap, existând suspiciunea unor fapte de corupție. Potrivit unor surse, în vizorul procurorilor a intrat toată rețeaua, pornind de la medici, continuând cu asistenții sociali și funcționarii din cadrul Primãriei Dumești și terminând cu cetățenii simpli, cei care, în ultimii ani, au încasat ilegal sume foarte mari de bani. Potrivit anchetatorilor, în acest caz ar fi vorba de mai multe fapte de dare și luare de mită.

„Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vaslui s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în comuna Dumești ar există mai multe persoane care beneficiază de ajutoare financiare acordate de stat pentru boli cu handicap, deși nu au acest drept. Întrucât din sesizare ar rezulta fapte care intră în competența procurorului, cauza a fost declinată, cercetările fiind preluate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui”, a declarat Alina Tonică, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Ancheta a fost confirmată de către Sorin Armeanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, care a refuzat deocamdată să dea mai multe detalii.

Într-un top al comunelor cu cel mai mare mare număr al persoanelor cu handicap, Dumeștiul ar ocupa, cu usurintă, un loc pe podium. Aici, nu mai puțin de 133 de persoane au certificate de handicap, dintre care 50, certificat de handicap grad I. „Persoanele cu handicap grav au dreptul la indemnizație sau la asistent personal. Ele optează la Protecția Copilului pentru una din aceste două variante. „La nivelul comunei Dumesti avem înregistrate 50 de persoane cu handicap grav, dintre care 14 au optat pentru asistenți personali, iar 36 pentru indemnizație. O indemnizație care azi se ridică la aproape 1300 de lei pe lună. Noi nu avem ce face, persoanele respective vin cu dosarele aprobate de comisiile de specialitate”, âdeclara, în urmă cu câteva zile, secretarul primăriei Dumesti, celor de la vremeanoua.ro. Potrivit sătenilor, în comuna Dumești sunt familii care, lunar, ajung să ridice și 7000-8000 de lei doar din aceste indemnizații de handicap. „Au grad I de handicap, adică handicap grav, iar ei se duc în pădure după lemne, joacă fotbal și dau de permis auto. În acte figurează retardați mintali, iar unii sunt premianți, iar alții zilnic fac naveta cu autobuzul la Negrești”, au declarat locuitorii comunei Dumesti. Potrivit acestora, gradele de handicap s-au acordat pe șpăgi, care au ajuns de la asistența socială din cadrul primăriei pană la comisiile de evaluare.

La Dumești, nu doar gradele de handicap au fost „scoase la tarabă”, ci și dreptul la ajutor social. „Sunt persoane în comuna noastră care au averi uriașe și primesc ajutoare sociale, pentru că au dat dreptul unde a trebuit. Multe dintre ele sunt plecate în străinătate, iar banii sunt încasați de rude. Avem pe cineva care deține 300 de oi, vreo 3 mașini, zeci de hectare de pământ și primește ajutor social. Și asta pentru că anchetele se fac din pix, nimeni nu se deplasează pe teren”, au mai declarat sătenii.