Prima pagină » Știri » Procurorul Bălan, suspendat după ce DNA a transmis că s-a început acțiunea penală împotriva sa

Procurorul Bălan, suspendat după ce DNA a transmis că s-a început acțiunea penală împotriva sa

Procurorul Bălan, suspendat după ce DNA a transmis că s-a început acțiunea penală împotriva sa
George Bălan, fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost suspendat din funcția de procuror de CSM, după ce Direcția Națională Anticorupție a comunicat, vineri, că s-a început acțiunea penală împotriva acestuia, în cazul în care este cercetat și Marcel Sâmpetru.

George Bălan, fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost suspendat din funcția de procuror de CSM, după ce Direcția Națională Anticorupție a comunicat, vineri, că s-a început acțiunea penală împotriva acestuia, în cazul în care este cercetat și Marcel Sâmpetru.
Acțiunea penală a fost pusă în mișcare de procurorii anticorupție pentru infracțiunile de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire de informații nedestinate publicității și de asociere pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații nedestinate publicității, informează Mediafax

Secția pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcție a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inspecția Judiciară a declanșat, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, verificări privind buna reputație a procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru.

Dacă suspendarea pentru încălcarea condiției de bună reputație, procurorul Bălan a putut-o contesta (fiind respinsă de Curtea de Apel București în 17 septembrie-n.r.), pe cea dispusă vineri, 19 octombrie, nu mai are cale de atac.

Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcție fiind publicat în 1 august 2012. „În ședința din data de 19 octombrie 2012, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 62 alin.2 lit. a din Legea 303/2004, republicată cu modificările și completările ulterioare, a hotărât suspendarea din funcția de procuror a domnului George Bălan – de la Parchetul Curții de Apel București, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată ca urmare a punerii în mișcare, prin ordonanța din 19 octombrie, a acțiunii penale împotriva acestuia de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală”, informează CSM.

George Bălan și Marcel Sâmpetru sunt cercetați în același dosar cu șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, care este învinuit că a folosit informațiile nedestinate publicității la care avea acces în virtutea funcției și a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informații, susțin anchetatorii DNA.

Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul șef Vlad Mihai să-i permită accesul la date și informații ce nu sunt destinate publicității, lucru pe care l-a și făcut, potrivit procurorilor anticorupție.

Scopul ar fi fost acela de obținere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât și pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menținerea în funcție a șefului SIPI Ilfov, accederea în funcții de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situației juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.

Activitățile celor doi s-ar desfășurat în prezența procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), „care, atât prin prezență cât și prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât și prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informații furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai și lui Sâmpetru Marcel că le va mulțumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială și morală” la infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupție.

Citește și