Procurorul general al României, despre redeschiderea dosarului „Flota”: Această împrejurare va fi avută în vedere
„Noi, procurorii, ne exercităm atribuțiile așa cum sunt ele prevăzute de lege și nu suntem influențați de final de mandat, început de mandat. (…) Cu siguranță, această împrejurare va fi avută în vedere și intuiesc că vor fi numeroase persoane care vor face fel și fel de solicitări, probabil”, a spus Tiberiu Nițu.
Șeful Ministerului Public a adăugat că aceste analize vor fi făcute în baza probelor și pe baza dispozițiilor Codului de procedură penală.
Dosarul „Flota” a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracțiuni săvârșite de cei care ar fi inițiat și derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanța cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 – august 2000.
Traian Băsescu a fost implicat în dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiză publicată în timpul primului mandat de președinte al lui Băsescu a arătat că nu s-a înregistrat niciun prejudiciu pentru partea română, fapt folosit de șeful statului în declarații publice pentru a-i sancționa pe cei care l-au învinovățit, de-a lungul timpului, de vânzarea Flotei.
Președintele Traian Băsescu spunea, în iunie 2012, că, din câte știe, nu are niciun dosar penal, dosarele „Casa din Mihăileanu” și „Flota” fiind închise, el apreciind că atacurile pe această temă reprezintă minciuni ale „pușcăriabililor”.
Băsescu arăta atunci că dosarul „Flota” a fost închis”. „Povestea cu Flota o știți. Au fost 111 sau 109 inculpați. A existat un procuror al Departamentului Național Anticorupție, Amăriei, care a refuzat să semneze rechizitoriul. Dosarul este închis, oamenii sunt nevinovați”, a spus Băsescu.
Premierul Victor Ponta declara, în noiembrie 2013, că președintele Traian Băsescu nu va mai fi nimic după 2014, poate doar „vreun inculpat” dacă va fi cazul, deoarece îi va expira imunitatea care l-a „salvat” până acum de un dosar în cazul casei din Mihăileanu și al Flotei și de care poate ar avea nevoie și pentru terenul din Călărași. El a precizat însă că nu se referă la nimic concret, că vorbește în principiu, la genul „dacă ar fi cazul”, și că aceasta este treaba justiției, nu a lui.