„Trebuie să știm că în acest context intern sensibil privind modificarea legilor justiției, privind apropierea de finalizare a unor dosare importante, care privesc persoane cu activitate publică, mai ales DNA, dar și DIICOT sunt structuri expuse și care sunt cele criticate, mai ales prin conducătorii lor. Nu există nici un fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului șef DNA, care lucrează în mod clar în cadrul legii”, a spus Lazăr pentru RFI.
Procurorul general susține că acum„inculpații cu resurse își încearcă ultima șansă”, iar acest asalt împotriva DNA vine tocmai pentru că procurorii au fost eficienți și și-au făcut treaba în condițiile legii.
„Noi putem să înțelegem și emoțiile și criticile aduse de persoanele care pretind că nu au avut parte de un proces echitabil, că s-au folosit probe care nu au fost obținute în condițiile legii, acestea sunt apărări pe care și le fac toți inculpații, dar observăm că inculpați cu resurse, persoane care au resurse materiale considerabile și care sunt chemate să răspundă pentru faptele lor au capacitatea de a se exprima public prin show-uri tv, prin care doresc să producă o anumită emoție și să influențeze oarecum pe cei care ar trebui să soluționeze dosarele. Sunt dosare care se apropie de a fi judecate la prima instanță, altele în apel și vor rămâne hotărârile definitive. Ei își încearcă ultima șansă. Prin urmare, activitatea conducerii DNA-ului este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace, de aceea sunt și foarte criticați”, a mai spus Lazăr.
Acesta a adăugat și anchetele ministerului public nu sunt un show mediatic și că procurorii nu au obligația să vină și să explice tot timpul spețele la televizor, iar cel care are competența să verifice dacă probele au fost obținute legal este judecătorul.
„Transparența Ministerului Public este limitată între anumite repere. Noi desfășurăm o activitate de urmărire penală, noi nu facem show mediatic, să ne explicăm noi toată ziua, să fim la televizor, să explicăm de ce a fost prins X sau Y în flagrant și că mijloacele, probele care au fost folosite sunt într-adevăr cele legale. Se presupune că noi lucrăm legal, iar judecătorul care vine și verifică orice plângere făcută de cel în cauză este cel care are competența să decidă dacă proba este legal obținută sau s-o înlăture din cadrul procesual penal. Aceasta nu trebuie s-o facă procurorul șef al Direcției sau procurorul șef de secție sau procurorul general, să explice la fiecare caz în parte că probele au fost obținute legal”, a conchis acesta.
La o săptămână de la somația publică a premierului, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță astăzi decizia privind conducerea DNA, în contextul scandalului izbucnit în jurul instituției de apariția înregistrărilor cu procurori care ar fi falsificat probe. Cu doar câteva ore înainte, premierul Viorica Dăncilă susține că nu a discutat cu Toader pe acest subiect înainte de prezentarea raportului, dar are pentru acesta un mesaj: să ia decizia impusă de analiza făcută la DNA și să se încadreze în limitele legale.