Tiberiu Nițu a spus, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, că Alina Bica se bucură de prezumția de nevinovăție.
Procurorul general a subliniat că Direcția de Investigare a Infacțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) este o structură extrem de importantă, este constituită din procurori onești, care știu să își facă treaba și care este apreciată la nivel internațional.
Întrebat cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Nițu a spus că, pentru început, conducerea Direcției va fi asigurată de procurorul șef adjunct, împreună cu el.
Nițu a fost întrebat și dacă se va întruni Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru suspendarea din funcție a Alinei Bica, răspunzând că dacă aceasta nu își va da demisia, el, în calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza și va solicita revocarea ei din funcția de conducere și din DIICOT.
Întrebat de ce CSM a încuviințat arestul la domiciliu, în condițiile în care în alte cazuri încuviințarea este pentru arestare preventivă, Tiberiu Nițu a spus că decizia CSM nu este o imixtiune în procedura unei instanțe, ci este o procedură prevăzută de lege, prin care se încuviințează luarea unei măsuri preventive, mai departe decizia aparținând instanței.
Tiberiu Nițu a mai spus că a fost informat de către procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, joi seară, despre măsurile luate în cazul Alinei Bica.
Alina Bica a fost reținută de DNA, joi noapte, pentru abuz în serviciu, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care actualul procuror-șef al DIICOT a făcut parte, a acordat, în 2011, o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Alina Bica, în mod indirect și voalat, ar fi sugerat celorlalți membri ai comisiei să aprobe dosarul de despăgubire al omului de afaceri Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoș. Concret, explică sursele citate, Alina Bica nu le-ar fi solicitat direct membrilor comisiei acest lucru, dar a lăsat de înțeles că documentația din dosar era corectă, astfel că puteau semna fără grijă.
La un timp după aprobarea acestui dosar, Alina Bica ar fi primit, prin interpuși, un teren în comuna Snagov. Sursele citate arată că nu este clar dacă interpușii sunt cunoștințe sau rude ale omului de afaceri Gheorghe Stelian, dar menționează că, imediat ce terenul a intrat în posesia Alinei Bica, aceasta l-a vândut, iar o parte din banii obținuți astfel ar fi ajuns la Dorin Cocoș.
Secția de procurori a CSM s-a reunit, joi seară, pentru a discuta solicitarea DNA de reținere și arestare a Alinei Bica și au încuviințat reținerea și arestarea la domiciliu. Bica va fi prezentată la instanța supremă pentru luarea măsurii preventive.
În același dosar, procurorii anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală și i-au reținut pentru 24 de ore pe Lăcrămioara Alexandru și pe Dragoș Bogdan, care, alături de Bica, au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.
Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, terenul a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuțu, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L.
Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a fost compusă, în 2011, și din fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, și Remus Virgil Baciu, toți foști vicepreședinți ai ANRP, alături de Oana Vasilescu.
Remus Baciu a fost condamnat, în aprilie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.
Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuțu Emil, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat”, se arată în documentul obținut de MEDIAFAX.
Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe, care au împărțit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.
Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și în dosarul de corupție al primarului Piteștiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.
Pe 15 octombrie 2014, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra terenului agricol, în suprafață de 13,0535 de hectare, situat în zona Plumbuita, din sectorul 2.
Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făceau parte Alina Bica, Lăcărmioara Alexandru și Dragoș Bogdan, a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției.
Astfel, membrii comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
Aceștia ar fi fost conștienți însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese și din faptul că, anterior, în ședința din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea ședință, fiind solicitată participarea evaluatorului și întocmirea unui scurt istoric al dosarului, mai notează anchetatorii.
După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obținut titluri de conversie în acțiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase, mai spun procurorii.
Bica a fost recent în atenția publică, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce a apărut într-o serie de fotografii alături de Elena Udrea, la Paris. Fotografiile respective au apărut, timp de câteva ore, pe un site, unde nu au mai putut fi apoi accesate.
Alina Bica este șefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiției de atunci, premierul Victor Ponta.
În septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru funcția de procuror general. Tot atunci, în presă a fost publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, discuție în care Bica se interesa de funcția pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoștință a ei.