Procurorul ieșean Daniel Horodniceanu, propus la șefia DIICOT
Propunerea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, pentru funcția de procuror șef al DIICOT, este Daniel Constantin Horodniceanu, șeful DIICOT Iași. Funcția de conducere a DIICOT este vacantă, după destituirea Alinei Bica, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu și urmărită penal într-un alt dosar privind restituiri ilegale făcute pe vremea când ea activa în comisia de despăgubiri de la ANRP.
Foto: 7est.ro
Horodniceanu este procuror de 16 ani și de 6 ani se află în funcții de conducere. El conduce DIICOT Iași din 2012, mai deținând această funcție și în perioada 2006-2009. Horodniceanu este formator la Institutul Național al Magistraturii în probleme de etică și deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum și în domeniul protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane, conform Ministerului Justiției.
În 2009, un caz care a captat atenția presei și a fost coordonat de Horodniceanu a fost destructurarea unei rețele de contrabandă de usturoi.
„În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat și prezentat obiective și măsuri clare și pragmatice privind eficientizarea activității structurii, dovedind abilități de organizare, comunicare, spirit de echipă și viziune strategică asupra direcțiilor de dezvoltare a DIICOT”, conform unui comunicat al Ministerului Justiției.
În cursa pentru conducerea DIICOT au rămas, înainte de selecția finală, Giorgiana Hosu, procurorul șef adjunct al DIICOT, care asigură conducerea interimară a instituției, Nicolae Lupulescu, procuror militar șef adjunct secție în cadrul Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, din Direcția Națională Anticorupție, Adrian Glugă, procuror șef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror șef în cadrul Serviciului de prevenire și combatere a criminalității informatice, de la Structura centrală a DIICOT, Cătălin-Laurențiu Borcoman, șeful DIICOT Brașov și Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT Iași.
Numirea șefului DIICOT se face de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime mai mare de 10 ani. Mandatul său poate fi reînnoit o singură dată și are durata de 3 ani.