Lucian Papici, procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupție din cadrul Secției I a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), își va înceta activitatea în cadrul structurii centrale începând cu 31 august, conform deciziei luate de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de marți.
„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activității domnului procuror Papici Lucian Gheorghe la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș (unitate de parchet de la care provine), începând cu data de 31 august 2015. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât eliberarea domnului procuror Papici Lucian Gheorghe din funcția de procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupție din cadrul Secției de combatere a corupției -DNA, începând cu data încetării activității la Direcția Națională Anticorupție”, se precizează în decizia membrilor CSM.
Conform unor surse judiciare, hotărârea CSM a fost luată ca urmare a unei solicitări făcute de procurorul Lucian Papici.
Mandatul lui Papici ca șef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupție din cadrul Secției I DNA era până în noiembrie 2016.
Procurorul Lucian Papici a instrumentat dosarul Referendumului, în care sunt judecați Liviu Dragnea și alți 70 de inculpați pentru fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. În acest caz, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) l-au condamnat, în 15 mai, pe Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, la un an de închisoare cu suspendare. Apelul formulat de procurori și de inculpații condamnați în dosar se va judeca pe 28 septembrie la instanța supremă.
Un scandal legat de delegarea procurorului Lucian Papici la șefia Secției I a Direcției Naționale Anticorupție a izbucnit în 2013. În a doua jumătate a lunii septembrie 2013, Laura Codruța Kovesi înainta procurorului general al României, Tiberiu Nițu, propunerea care îl viza pe Papici. În 23 septembrie 2013, Nițu îi prelungea delegarea lui Papici la șefia Secției I din DNA.
O săptămână mai târziu, în 2 octombrie 2013, Nițu lua decizia de încetare a delegării procurorului Papici și a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegați procurorii Iuliana Bendeac, ca șef de secție, și Viorel Cerbu, ca adjunct.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție preciza că încetarea delegării procurorului Lucian Papici și a adjunctei acestuia la conducerea Secției de combatere a corupției din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiției a transmis CSM propunerile de numire în funcții de conducere la Direcție.
Nițu informa Direcția Națională Anticorupție printr-un fax că delegarea lui Papici încetează din 2 octombrie 2013, dată de la care funcția este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de șase luni.
În replică, DNA reclama că, pentru delegarea procurorilor Bendeac și Cerbu la șefia Secției de combatere a corupției nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea șefului Direcției.
În siajul disputei iscate între structurile din subordinea Ministerului Justiției au apărut trimiteri la cauzele instrumentate de Papici, unul dintre acestea fiind cel cunoscut ca dosarul Referendumului.
Mai mult, chiar premierul Victor Ponta l-a catalogat pe Papici drept „procuror băsist, morarist”. „Nu știu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Și lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem, îi ținem pe toți la nesfârșit? Că moare țara fără ei, să mai facă și ei un dosar. Că șefi din aștia puși de Băsescu, care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el… Stă și el procuror simplu, că nu s-a născut șef. S-a terminat și dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa și la revedere. De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susțin că Daniel Morar, cu Papici și cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii și i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliție politică. Am spus-o și o spun mereu. Să se supere Macovei și mama lui Macovei”, spunea Ponta.
În acest context tensionat, procurorul Lucian Papici a cerut CSM să-i apere reputația. În 8 octombrie 2013, Plenul Consiliului decidea că reputația profesională a procurorului DNA a fost afectată de afirmațiile premierului.
De asemenea, șeful statului declara, în 7 octombrie 2013, că „prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiției și a executat procurorul general” s-au încălcat legea și acordul de cooperare dintre președinte și premier.
Traian Băsescu menționa că, potrivit Constituției, șeful statului trebuie să vegheze la buna funcționare a instituțiilor, iar dialogul său cu procurorul general se înscrie în această prevedere. „Uneori îl sun eu pe procurorul general, alteori mă sună el pe mine, în probleme care țin de obligațile relațiilor de serviciu. Spre exemplu, după unii comentatori, când sunt informat de procurorul general ce s-a discutat în cadrul procesului de evaluare, monitorizare pe care îl face Uniunea Europeană, eu ar trebui să închid telefonul”, susținea Băsescu.
Finalmente, pe 20 noiembrie 2013, procurorul Papici a rămas la DNA, fiind numit de CSM ca șef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupție din cadrul Secției I. În funcțiile de procuror-șef și, respectiv, procuror-șef adjunct ai Secției I din DNA, CSM i-a avizat favorabil pe magistrații Gheorghe Popovici și Dănuț Volintiru, în timp ce Mariana Alexandru a fost numită procuror-șef adjunct la Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. Asta după ce ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a decis, în urma consultărilor avute cu șeful Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, și cu procurorii Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu, retragerea propunerii de numire a acestora.