Producătorii de medicamente, semnal de alarmă către Guvern: „Nu se pot fabrica vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în România!” / Ce soluții propun
Directorul executiv al PRIMER, Dragoș Damian, susține că România a rămas mult în urmă în ceea ce privește producerea de medicamente și vaccinuri.
Dragoș Damian explică faptul că România produce mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației iar de-a lungul anilor nu s-au mai făcut investiții în domeniu, ceea ce a dus la lipsa dezvoltării și a personalului calificat.
„Spre deosebire de ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia care au dat importanţă industriei farmaceutice şi au investit în acest sector economic, România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente, ajungând să producă mai puţin de 4% din consumul de medicamente al populaţiei. Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiţii în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse dar şi în formarea de personal calificat”, a explicat dr. Dragoş Damian.
Ce soluții propune PRIMER pentru reconstrucţia industriei farmaceutice
De asemenea, Patronatul Producătorilor de Medicamente a transmis și o solicitare Guvernului, în care prezintă soluții pentru reconstrucţia industriei farmaceutice din România.
„De mai bine de cinci ani, PRIMER propune o serie de măsuri pe termen lung de sprijinire a producţiei de medicamente pe teritoriul ţării. Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanţă strategică pentru a beneficia de facilităţi fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiţii de capital precum şi înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investiţiile în fabrici noi de medicamente şi vaccinuri. PRIMER solicită Premierului Florin Cîţu crearea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, aflată în subordinea Primului-Ministru, care să înceapă reconstrucţia industriei farmaceutice din România, prin sprijinirea retehnologizării fabricilor existente, atragerea de noi investitori în special din ţări non-UE precum şi construcţia de situri de fabricaţie şi hub-uri de distribuţie folosind fonduri europene şi grant-uri guvernamentale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, transmite Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.