Producătorii din industria tutunului fac presiuni la Guvern: „Dacă noi nu plătim două luni taxele, s-ar putea să intrăm pe un deficit excesiv”

Producătorii din industria tutunului fac presiuni la Guvern: „Dacă noi nu plătim două luni taxele, s-ar putea să intrăm pe un deficit excesiv
Publicat: 22/02/2016, 15:23
Actualizat: 15/03/2017, 18:53

„Ținta de deficit bugetar este de 2,95%. Dacă noi nu plătim două luni taxele, pentru că nu vindem, nu pentru că nu vrem, s-ar putea să intrăm pe un deficit bugetar excesiv. Este o limită foarte strânsă. Guvernul trebuie să decidă: vrea să funcționăm în continuare ca industrie legală și să plătim taxele sau să se intre în procedură de deficit excesiv”, a spus Gilda Lazăr.

Producătorii de țigări i-au cerut premierului Dacian Cioloș amânarea cu șase luni a termenului de conformare a producției la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că în caz contrar există riscul blocării pieței.

„Problema nu este doar a noastră este și a statului. Dacă noi nu producem și nu vindem, ei nu încasează și trebuie să găsim împreună o soluție constructivă. Dacă un pachet ar costa 10 lei, statul ar pierde opt lei, iar noi am pierde doi lei, în care intră și cheltuielile de producție. Este cel mai taxat produs din România. Riscăm o criză a țigaretelor legale pe perioada de vară, când este perioada de vârf. În aceste condiții contrabanda ar crește, pentru că ea crește tot timpul în an electoral. Noi avem stocuri pentru o perioadă de 25 de zile, pentru că nu avem voie să producem mai mult, deoarece nu primim timbre fiscale”, a adăugat Lazăr.

Reprezentantul JTI a afirmat că altă problemă cu care se confruntă industria este cea a ingredientelor care pot fi introduse în țigări.

„În momentul de față nu știm care vor fi ingredienții permiși pentru fabricarea produselor din tutun. Potrivit directivei ar trebui să existe o listă prioritară de 15 ingredienți. Deocamdată nu am văzut-o, pentru că nu este gata nici la nivelul Comisiei Europene. Ingredienții pe care avem voie să-i folosim, vor apărea probabil la trei luni după adoptarea legii. Cum putem noi să știm la 20 mai ce punem în țigarete, dacă cei de la Ministerul Sănătății nu știu?”, a explicat Lazăr.

Potrivit acesteia, anul trecut au fost comercializate în România peste 1,2 miliarde de pachete de țigări, iar pe piață există aproximativ 150 de sortimente.

„Toată industria este lăsată la decizia unui singur om, care se consideră specialist. Nu poți să fii specialist în orice. Aici este vorba de producție și comercializare. Un specialist în pneumologie nu are cum să fie specialist în produse industriale”, a arătat ea.

Adaptarea la directiva 2014/40/UE i-ar costa pe cei trei mari producători de tutun din România – JTI, BAT și Philip Morris – între 9 și 35 de milioane de euro, susține Gilda Lazăr.

„Avem un număr limitat de furnizori locali în ceea ce privește ambalajul. Capacitățile de producție ale acestor furnizori trebuie adaptate cu ceva timp înainte, mai ales că toate cele 28 de state vor face asta. Fabricile din România nu au rezervat încă nimic, pentru că nu știm ce. Dacă legea va fi publicată în Monitorul Oficial la 20 mai, noi abia de atunci vom putea începe etapele. Pachetele ar fi gata spre toamnă, iar pregătirea produselor conforme ar începe undeva de Crăciun. Ca să fim gata la 20 mai cu produsele conforme, aveam nevoie ca legea să fie publicată la 20 decembrie 2015”, a conchis Gilda Lazăr.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”