Producătorii români pot importa cereale fără taxe din afara UE, de săptămâna viitoare

Publicat: 15 02. 2012, 11:42
Actualizat: 10 06. 2012, 00:41

Producătorii români vor putea importa, de săptămâna viitoare, cereale din afara UE, fără taxe vamale, odată cu intrarea în vigoare a unei decizii a Consiliului Uniunii Europene de suspendare a taxelor de import pentru cereale, cu excepția celor pentru ovăz, mei și hrișcă (grâu negru).

Consiliul a decis suspendarea taxelor de import la cereale pe 20 decembrie, iar regulamentul a fost publicat în Jurnalul Oficial pe 4 ianuarie, urmând să intre în vigoare la 7 zile de la publicare, pe 11 ianuarie. Taxele sunt suspendate până la sfârșitul anului comercial 2007-2008, adică până la 30 iunie 2008.

Comisia poate însă să reintroducă taxele, în cazul în care prețul FOB (Free on Board – "liber la bord" este prețul mărfii la ieșirea din țara exportatoare, care include cheltuielile și taxele de transport – n.r.) din porturile comunitare, al unuia sau mai multor produse, va scădea sub un anumit prag, se arată în regulamentul Consiliului. Măsura de suspendare a taxelor de import, propusă de CE în luna noiembrie a anului trecut, este un răspuns la situația dificilă de pe piața europeană și mondială a cerealelor.

Eliminarea taxelor vamale la importurile de cereale va avea efecte și în România. Această măsură ar putea limita creșterea prețului la pâine, prin reducerea costurilor producătorilor și facilitarea accesului la noi piețe pentru aprovizionarea cu grâu de panificație, potrivit producătorilor din domeniu. Aceștia susțin că destinațiile preferate pentru importul de grâu ar putea fi SUA, Australia și Rusia. Firmele de pe piața românească au început să scumpească pâinea din lunile iulie-august 2007, unul din principalele motive fiind creșterea prețului la grâu, atât pe piața românească, cât și la nivel european, ca urmare a recoltei slabe. Procentul de creștere a fost diferit de la producător la producător și a variat între 5-6% și 20-30%.

Recolta de cerale a României s-a plasat în 2007 la cel mai scăzut nivel de după 1990. Cantitatea de grâu obținută a fost de circa trei milioane de tone, reprezentând cu 44% mai puțin decât anul anterior, dar și minimul din ultimii ani.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro