Producătorul general al TVR, trimis în judecată în dosarul lui Nicușor Constantinescu. Șeful televiziunii publice: „Legea nu prevede luarea unor măsuri specifice”
Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu (trei infracțiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat și conflict de interese (nouă infracțiuni, din care cinci în formă continuată).
De asemenea, au fost trimiși în judecată Cristian Zgabercea, la data respectivă consilier al președintelui CJ Constanța, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul CJ Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundației Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscală, Fundația Fantasio, pentru constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală, și Fundația Culturală Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscală.
„Legea este destul de limpede în acest stadiu al cercetării. Nu avem, potrivit Codului muncii, a lua măsuri specifice, măsurile noastre ca și companie ar interveni în momentul în care ar fi reținut sau arestat. Legea nu ne obligă la nimic în legătură cu această situație”, a declarat președintele-director general al SRTv, Stelian Tănase.
El a precizat că un alt aspect al problemei ține de imaginea Societății Române de Televiziune. „Este o problemă de… în ce măsură această situație, cu domnul Zgabercea fiind producătorul general al TVR, afectează imaginea televiziunii. Dânsul este plecat, pentru că avem o întâlnire la Bistrița cu toate stațiile locale, și luni, când va veni la București, voi avea o discuție cu dânsul, la prima oră”, a completat Stelian Tănase.
Pe de altă parte, întrebat dacă intenționează să-i ceară demisia lui Cristian Zgabercea din funcția de producător general al TVR, Stelian Tănase a spus că „deocamdată nu intenționează nimic”. „M-am adresat mai multor juriști pentru a-mi clarifica situația lui, deja unul dintre juriști mi-a dat verdictul pe care vi l-am spus dumneavoastră. În acest stadiu al cercetării, el fiind inculpat, nici reținut, nici arestat, Codul Muncii nu prevede că suntem situația de lua măsuri împotriva lui, de a-l concedia, de a-l suspenda. Numai în situația în care va fi reținut 30 de zile sau arestat”, a completat acesta.
De asemenea, Stelian Tănase a precizat că singura variantă ar fi ca Zgabercea să demisioneze, completând că nu este obligat să o facă. „E liber să o facă sau să nu, dar voi avea o discuție cu dânsul, luni, la prima oră”, a mai spus președintele-director general SRTv.
În acest context, contactat de MEDIAFAX și întrebat dacă își va demisia din funcția de producător general al TVR, Cristian Zgabercea a declarat: „O să discut cu președintele televiziunii (Stelian Tănase, n.r.), după care voi lua o decizie”.
Potrivit comunicatului transmis joi de DNA, conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție din Constanța, în cursul anului 2012, Nicușor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu și Fundația Fantasio au constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală.
În perioada respectivă, Nicușor Constantinescu, ajutat de Zgabercea și Florentina Oproiu, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța și a plătit, în mod nelegal, finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații în sumă de 5.094.836 de lei, arată sursa citată.
Finanțarea și plățile au fost făcute numai în baza unei hotărâri a CJ, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general și de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile și regulile în care se pot asigura finanțări nerambursabile din fonduri publice.
Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Nicușor Constantinescu, beneficiind de ajutorul acelorași doi inculpați, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând în mod nelegal cheltuieli cu activitățile sportive în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive. Și de această dată, finanțarea și plățile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general, și a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, privind organizarea și funcționarea sistemului național de educație fizică și sport în România și condițiile finanțării activității sportive din fonduri publice.
Potrivit DNA, în 2012, Cristian Zgabercea, împreună cu Fundația Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe venit datorat bugetului de stat, pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. În acest sens, Zgabercea a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundația Culturală Thalia, prin inculpatul Marcel Brâncoveanu Părău, și a făcut plăți în temeiul lor, deși cunoștea că operațiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.
Aceste documente nu au fost însoțite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepționate de beneficiarii lor, aceștia din urmă cunoscând de altfel și împrejurarea că Fundația Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei, arată sursa citată.
Conform DNA, prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste opt milioane de euro, iar, până la momentul întocmirii rechizitoriului, Consiliul Județean Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși i s-a solicitat acest lucru.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând lui Cristian Zgabercea.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.