Producţia vaccinului Johnson & Johnson a fost suspendată, scrie New York Times.
Compania americană, care a rămas deja cu mult în urmă în ceea ce privește livrările către țările mai sărace, la sfârșitul anului trecut, a închis în liniște singura fabrică care producea loturi utilizabile de vaccin, potrivit unor persoane familiare cu decizia.
Totuși, compania a produs un vaccin experimental, dar potenţial mai profitabil, pentru a proteja împotriva unui alt virus.
Oprirea este temporară – se așteaptă ca uzina din Leiden să înceapă să producă din nou vaccinul împotriva Covid-19 după o pauză de câteva luni – și nu este clar dacă a avut încă un impact asupra aprovizionării cu vaccinuri, însă în următoarele câteva luni, întreruperea ar putea duce la reducerea aprovizionării cu vaccinul Johnson & Johnson cu câteva sute de milioane de doze.
Jake Sargent, un purtător de cuvânt al Johnson & Johnson, a declarat într-un e-mail că compania s-a „concentrat să se asigure că vaccinul nostru este disponibil acolo unde oamenii au nevoie” și că rețeaua sa globală de producție „lucrează zi și noapte” pentru a ajuta la combaterea pandemiei. .
„În multe țări cu venituri mici și medii, vaccinul nostru este cea mai importantă și, uneori, singura opțiune”, a declarat dr. Penny Heaton, director executiv Johnson & Johnson, în decembrie, la o reuniune a experților care sfătuiau guvernul SUA cu privire la vaccinuri. Ea a adăugat: „Lumea depinde de noi”.
Țările cu venituri mai mici au acum mai multe opțiuni de vaccin decât în orice moment anterior al pandemiei, iar impactul întreruperii producției la uzina din Leiden este, prin urmare, mai puțin sever decât ar fi fost în trecut. Unele guverne africane au cerut producătorilor de vaccinuri să întrerupă transporturile până când țările folosesc ceea ce au la îndemână.
Companiile spun că acest lucru este o dovadă a faptului că furnizează o mulțime de vaccinuri țărilor mai sărace.
Dar realitatea este mai complicată.
Doar aproximativ 11% dintre africani au fost complet vaccinați (și puțini au primit rapel). Multe țări nu au infrastructura – personal medical, facilități de depozitare și transport – pentru a-și inocula rapid populațiile. Nu au nevoie de o grămadă imensă de vaccinuri dintr-o dată; au nevoie de o aprovizionare constant.
În vara trecută, Johnson & Johnson proiectase că va livra în 2021 un miliard de doze din vaccinul său împotriva Covid-19. Compania a ratat acest obiectiv, livrând aproximativ 400 de milioane de doze.
Luna trecută, producătorul de medicamente a prognozat vânzări de până la 3,5 miliarde de dolari (3 miliarde de euro) pentru vaccinul său Covid-19 în 2022, ceea ce reprezintă un salt de 46%. Compania a raportat vânzări de 2,39 miliarde de dolari pentru vaccin în 2021, ratându-şi propriul obiectiv de 2,5 miliarde de dolari, într-un an marcat de poticneli în producţie, îngrijorări legate de siguranţă şi o cerere inegală pentru un vaccin promovat cândva ca un instrument promiţător pentru inocularea populaţiilor din zone greu accesibile.