Prof. dr. Irinel Popescu, la Gândul LIVE: „Pentru a intra în normalitate, în România, anual, ar trebui să se facă între 300 și 400 de transplanturi de ficat” – VIDEO
This browser does not support the video element.
Prof. dr. Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, invitat special la Gândul LIVE, a vorbit despre situația transplanturilor din România. Medicul a spus că anul acesta s-au realizat cele mai multe transplanturi de ficat, respectiv 97. „Anul trecut s-au realizat 75 de transplanturi hepatice. În 2013 ne-am propus o medie de 85, pe care am depășit-o. Cu toate acestea România este este sub media europeană la acest capitol. Pentru a intra în normalitate, în România, anual ar trebui să se facă între 300 și 400 de transplanturi de ficat”, a spus prof. dr. Popescu.
Medicul a spus că în prima parte a anului s-au înregistrat peste 50 de transplanturi de ficat, iar asta nu pentru că s-a schimbat mentalitatea românilor în ceea ce privește acest subiect, ci pentru că în acel interval de timp s-a desfășurat campania „Există viață după moarte”, inițiată de Știrile ProTv.
Șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni spune că statul ar trebui să se implice în desfășurarea unor campanii naționale pe acest subiect: „În SUA, astfel de campanii reprezintă o practică destul de des folosită. Așa se întâmplă și acolo: pe timpul campaniilor nivelul de transplant crește, iar mai apoi scade, moment în care Agenția de Transplant din America revine o nouă campanie”, a spus Irinel Popescu.
Nu doar campaniile pozitive influențează numărul de transplanturi, ci și cele negative. Cazul actorului Alexandru Arșinel, recent supus unui transplant renal la Cluj, reprezintă un exemplu de publicitate negativă. Cazul Arșinel a reprezentat o urgență, și datorită vârstei înaintate a pacientului. Profesorul Popescu a precizat că în cazul transplanturilor nu se poate vorbi de favorizarea vreunui pacient: „În cazul unei ciroze poți să devii o urgență la 24 de ore de la punerea pe o listă de așteptare”, a spus prof. dr. Popescu. Specialistul a rememorat o astfel de situație când a fost nevoit să împartă un ficat la doi pacienți ce reprezentau fiecare prioritate. „Operația a fost un suuces. Pacienții au supraviețuit acestei intervenții chirurgicale extrem de complicate”, a declarat medicul la Gândul LIVE.
Irinel Popescu a vorbit în cadrul emisiunii și despre motivul pentru care a decis să renunțe la funcțiile deținute în politică, respectiv la cea de vicepreședinte al PC, respectiv de președinte al organizației București a partidului: „În medicină s-au adunat multe proiecte. Era momentul să mă dedic profesiei de medic. A fost o decizie pe care am luat-o ușor”, a spus invitatul special al emisiunii Gândul LIVE.
Despre regretele din politică a evitat să vorbească, precizând că-și vor găsi locul cel mai probabil într-o „carte de amintiri”.