Profesor de la „Babeș-Bolyai”, concediat după ce e fost acuzat de plagiat
Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj a decis desfacerea contractului de muncă al unui profesor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Gheorghe Popescu, acuzat de plagiat de către o fostă doctorandă, însă decizia poate fi contestată de acesta.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanții UBB Cluj, Comisia de Etică a analizat sesizarea depusă de prof. dr. Valeria Gîdiu, în 22 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În urma analizei probelor de la dosar și în urma audierilor efectuate în cadrul Comisiei de Etică a UBB, s-a constatat existența plagiatului din partea autorilor lucrării incriminate, ceea ce constituie o abatere gravă de la buna conduită în cercetarea științifică”, se arată în document.
Potrivit sursei citate, Comisia de Etică a UBB, în conformitate cu art. 22 din Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei, a luat decizia desfacerii disciplinare a contractului de muncă al prof. univ. dr. Gheorghe Popescu.
Purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaș, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că Gheorghe Popescu are 15 zile la dispoziție pentru a contesta decizia Comisiei de Etică.
Gheorghe Popescu a declarat, la rândul său, că nu știe dacă va contesta decizia.
„Nu cunosc decizia Comisiei de Etică, nu comentez. O să văd dacă voi contesta”, a spus Popescu.
Valeria Gîdiu nu a putut fi contactată, până la ora transmiterii acestei știri.
Gheorghe Popescu, profesor universitar la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai” (UBB), a fost acuzat de o fostă doctorandă că i-ar fi plagiat în întregime lucrarea de doctorat pe care acesta a coordonat-o și ar fi publicat o carte, alături de alții.
Valeria Gîdiu, fost doctorand la UBB, declara, în 22 aprilie, că a depus o plângere la Rectoratul UBB, în atenția Comisiei de Etică a universității, dar și la Decanatul FSEGA și că solicita retragerea cărții plagiate de pe piață.
„Sunt revoltată de această situație de plagiat. Eu am susținut în ianuarie 2012 teza de doctorat cu titlul «Academia de înalte studii comerciale și industriale Cluj – Brașov 1920-1950», coordonator științific fiind profesorul universitar Gheorghe Popescu, de la FSEGA. Ulterior, în același an, am publicat teza în două volume la Editura Grinta, acreditată la Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS). Cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus am descoperit, la standul Universității Creștine «Dimitrie Cantemir», o carte cu același titlu, dar semnată de Gheorghe Popescu și alți trei autori, apărută în anul 2013. Am făcut o comparație între cele două cărți și am fost neplăcut surprinsă să constat că textul din volumul meu coincide în totalitate, inclusiv ca referință bibliografică, cu textul din cartea cumpărată. E incredibil. Nu m-a consultat și nici nu m-a anunțat nimeni dintre autorii cărții cu privire la publicarea acesteia. Numele meu nu apare pe lista autorilor, ci doar în «Cuvântul Înainte», undeva la pagina 8, unde se face referire la teza mea de doctorat. Eu sunt, așadar, o referință bibliografică. Am depus o plângere la Rectoratul UBB, în atenția Comisiei de Etică a universității, dar și la Decanatul FSEGA”, spunea Gîdiu.
Potrivit acesteia, la elaborarea tezei de doctorat a lucrat pe un fond din cadrul Arhivelor Naționale Cluj, fiind primul cercetător care a studiat acest fond.