Prima pagină » Știri » Profesorii nu se înscriu ca supraveghetori la Bac în județul Buzău din cauza sumelor mici și a „presiunii”

Profesorii nu se înscriu ca supraveghetori la Bac în județul Buzău din cauza sumelor mici și a „presiunii”

Profesorii nu se înscriu ca supraveghetori la Bac în județul Buzău  din cauza sumelor mici și a
Cadrele didactice din județul Buzău sunt reticente să se înscrie pentru posturile de supraveghetori în comisiile de Bacalaureat pentru probele scrise, șeful ISJ spunând că motivele sunt legate de banii puțini pe care îi primesc și de "presiunea și atmosfera creată" în jurul examenelor.

Potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Buzău, Geta Burducea, până în prezent circa 70 la sută din necesarul de supraveghetori a fost constituit pentru comisiile de la probele scrise ale Bacalaureatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Directorii de licee au sarcina de a recruta personal de supraveghere pentru Bacalaureat, însă anul acesta demersul decurge mult mai greu. De fapt, întotdeauna au fost probleme în identificarea supraveghetorilor pentru Bac, iar anul acesta e parcă un pic mai greoi. Sunt liste în cancelarii unde profesorii pot opta să intre în aceste comisii. Reticența lor este oarecum de înțeles. Sumele pe care le primește un supraveghetor sunt destul de mici, la acest fapt se adaugă presiunea exercitată și atmosfera creată în jurul Bacalaureatului, le este teamă de complicații”, a declarat șeful ISJ Buzău, Geta Burducea.

Conform sursei citate, la un liceu din Râmnicu Sărat, un singur profesor s-a înscris pe lista de supraveghetori, deși, în anii trecuți, cadrele didactice din respectiva instituție de învățământ erau foarte interesate să facă parte din comisii.

Potrivit lui Burducea, în cazul în care, până la debutul probelor scrise ale Bacalaureatului, în 29 iunie, listele nu se vor completa, reprezentanții ISJ Buzău vor desemna ei profesorii care să supravegheze, „în baza sarcinilor de serviciu”.

„Dacă nu se completează listele cu supraveghetori pentru bacalaureat îi voi ruga pe profesorii care se ocupă de Evaluarea națională să supravegheze și Bacalaureatul. Oricum, Bacalaureatul se va desfășura fără sincope”, a afirmat Geta Burducea, care a precizat că, dacă și numărul evaluatorilor va fi insuficient, se va mări numărul lucrărilor corectate de fiecare profesor.

Sursa citată a menționat că probleme similare se înregistrează și în alte județe ale țării, atât în cele în care unele cadre didactice au ajuns în atenția procurorilor pentru nereguli comise la Bacalaureat, dar și în județe în care nu au fost semnalate astfel de probleme.

„După părerea mea, plata care este foarte mică și atmosfera creată, presiunea din jurul acestor examene naționale, au făcut ca profesorii să nu mai vrea să facă parte din comisii, se întâmplă și în alte județe, nu doar la Buzău”, a spus Geta Burducea.

La începutul lunii aprilie a acestui an, directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Robert Harabagiu, și două profesoare au fost reținuți în dosarul fraudei la Bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, ulterior dispunându-se cercetarea lor sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Tribunalului Buzău, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de șase cadre didactice – Robert Harabagiu, directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Rozica Constantinescu, Mirela Carmen Stanciu, Ionelia Lință, Cristina Drugă și Anca Harabagiu – pentru abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și instigare la aceste infracțiuni.

„În sarcina inculpaților Rozica Constantinescu și Robert Harabagiu s-a reținut că, în calitate de președinte, respectiv vicepreședinte al Comisiei de evaluare de la Centrul Zonal Buzău din sesiunea august-septembrie 2013, nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, fapt ce a permis falsificarea lucrărilor a peste 50 de elevi, prin completarea de către unii din profesorii corectori sau chiar de către membrii comisiei, care au rezolvat subiectele, facilitând astfel obținerea unor note de promovare pentru respectivele persoane. În sarcina inculpatelor Cristina Drugă, Mirela Carmen Stanciu și Ionelia Lință s-a reținut că au falsificat, prin alterarea conținutului (ștersături, adăugiri, completări), lucrările a peste 50 de elevi, din care o parte la cererea lui Robert Harabagiu. În ceea ce o privește pe Cornelia Anca Harabagiu, s-a reținut că aceasta a falsificat prin modalitățile expuse două lucrări”, arătau procurorii buzoieni.

În 1 aprilie, la Parchetul Tribunalului Buzău au fost audiați mai mulți profesori și directori ai unor licee din județul Buzău, implicați în desfășurarea bacalaureatului din sesiunea august-septembrie 2013, anchetatorii făcând percheziții la locuințele celor vizați.

Sesiunea examenului de bacalaureat din august-septembrie 2013 a fost organizată la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Buzău, care a fost Centrul de Evaluare Zonală din județ.

Acest dosar a fost disjuns din cel în care fostul director al liceului din Vernești Viorel Mirițescu a fost trimis în judecată după ce ar fi bătut un tânăr care l-a denunțat pentru că i-ar fi cerut mită să-l ajute să promoveze bacalaureatul.

Astfel, fostul director al Liceului Tehnologic din Vernești Viorel Mirițescu, secretarul-șef al unui liceu buzoian Mărioara Milea, Adrian Stoicescu și Marian Stoicescu au fost trimiși în judecată de procurorii buzoieni, fiind acuzați de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, loviri și alte violențe și lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Viorel Mirițescu, la acea dată director la Liceul Tehnologic din comuna Vernești, a primit, printr-un intermediar, o sumă de bani de la o persoană pentru a interveni în vederea promovării de către acea persoană a examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013. De asemenea, Mirițescu a primit de la o altă persoană o sumă de bani pentru a-i facilita promovarea probei de matematică la examenul de bacalaureat din aceeași sesiune.

În luna noiembrie 2014, Mirițescu a agresat fizic persoana care îi remisese suma de bani prin intermediar, producându-i răni care au necesitat îngrijiri medicale. Totodată, el a împiedicat acea persoană să părăsească locul în care se afla.

În luna august 2014, Mărioara Milea, secretar șef la o instituție de învățământ din municipiul Buzău, a pretins și a primit bani de la unul din candidații la bacalaureat, pentru a interveni pe lângă profesorii corectori în scopul promovării probei la disciplina de limba și literatura română a examenului din sesiunea august-septembrie 2014.

Marian Stoicescu a pretins, în anul 2013, bani de la aceeași persoană – candidat la susținerea examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, susținând că va interveni prin Viorel Mirițescu pentru promovarea probelor, iar Adrian Stoicescu i-a dat lui Mirițescu suma de bani primită de la acel candidat.

În același mod, Adrian Stoicescu a primit de la un alt candidat o sumă de bani, lăsând să se înțeleagă că poate interveni pentru obținerea unei note de promovare la disciplina matematică de la examenul de bacalaureat din aceeași sesiune.

Citește și