Profesorul Rafila atrage atenția asupra faptului că așa cum părinții sunt sfătuiți să nu-și trimită copiii la școală, la cel mai mic simptom care ar putea fi de Covid, așa și cadrele didactice sunt sfătuite să apeleze imediat la medic și să se testeze pentru coronavirus, dacă au semne de răceală.
Medicul Rafila spune că ar fi o idee foarte bună să existe o prioritizare a testării profesorilor pentru coronavirus, însă acest lucru nu se poate întâmpla constant, pentru că ar fi un efort foarte mare din punct de vedere logistic.
Profesorul Rafila spune că trebuie să fim realiști în privința suportului tehnic de testare constantă a profesorilor din toate școlile din țară.
„Sigur, sunt unele unități sanitare care reușesc să-și testeze personalul medical periodic. Cadrele didactice ar fi mai greu de testat, pentru că școli avem răspândite absolut peste tot în țară, sunt, cred, vreo 7.000 de școli în România, or, din punct de vedere logistic, este un efort extrem de mare ca să poți să faci periodic recoltări, pentru că discuți de sute de mii de persoane care sunt implicate în activitatea didactică. O dată poți s-o faci, de două ori poți să faci, dar să faci periodic acest tip de determinare este puțin mai dificil”, a declarat profesorul Alexandru Rafila la Digi24.
Așa cum copiii trebuie să stea acasă dacă au simptome de Covid, aceeași regulă se aplică și pentru cadrele didactice.
„Sigur că și cadrele didactice ar trebui să aibă foarte mare grijă și așa cum sfătuim părinții să nu-și lase copii în colectivitate, dacă au cea mai mică răceală, și pentru cadrele didactice este aceeași recomandare: la cel mai mic semn de răceală, când apar simptome, să se prezinte la medic și să-și facă un test”, a spus reprezentantul României la OMS.