Prima pagină » Știri » Profesorul Rafila explică ce presupune un scenariu catastrofal pentru România, în ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2: „Atunci sistemul se va bloca”

Profesorul Rafila explică ce presupune un scenariu catastrofal pentru România, în ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2: „Atunci sistemul se va bloca”

Profesorul Rafila explică ce presupune un scenariu catastrofal pentru România, în ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2: „Atunci sistemul se va bloca”

Un scenariu catastrofal în ceea ce privește infectarea cu noul coronavirus ar aduce spitalele în imposibilitatea de a-și trata toți pacienții vulnerabili, spune profesorul Alexandru Rafila. Când vine vorba despre amânarea alegerilor parlamentare, reprezentantul României la OMS este reticent, menționând că timpul ne va arăta dacă situația epidemiologică se va stabiliza, sau nu. 

Întrebat la Digi24 ce poate spune despre „scenariul catastrofal” de 4000 de cazuri de îmbolnăviri pe zi, Rafila a menționat că acea catastrofă nu este legată neapărat de un număr, ci mai degrabă de efectele acelui număr asupra sistemului sanitar:

„Scenariul catastrofal este acela la care numărul de cazuri pe zi blochează sistemul de sănătate, accesul la servicii de sănătate, accesul în secțiile de terapie intensivă și ridică mortalitatea. Acela este scenariul catastrofal. Dacă discutăm de 4.000, de 3.000 sau de 4.500, asta e altfel de discuție, dar acela este momentul, momentul în care sistemul de sănătate nu mai poate să preia toate persoanele care trebuie internate și tratate, mai ales în zonele de terapie intensivă. N-ai de unde să știi exact la cât se va opri, depinde cine se îmbolnăvește. Dacă nu vom reuși să protejăm pacienți din categoriile vulnerabile, atunci sistemul se va bloca”, a subliniat reprezentantul României la OMS.

Ce spune Alexandru Rafila despre amânarea alegerilor parlamentare

În ceea ce privește alegerile parlamentare, reprezentantul ROmâniei la OMS spune că încă nu se poate lua o decizie de amânare, întrucât trebuie văzut dacă situația se stabilizează. Totuși, profesorul subliniază că după alegerile locale au început zilele consecutive cu peste 2000 de infectări raportate de GCS.

„Numai timpul ne va demonstra și o să vedem peste o săptămână, două dacă această creștere se stabilizează și eventual începe să scadă numărul de cazuri. Acela va fi momentul adevărului, trebuie să vedem efectul măsurilor în viața reală. Am avut 2.000 de cazuri pe zi în primele zile care au urmat alegerilor, deci nu a fost un efect direct. (…) Să așteptăm să vedem ce se întâmplă săptămâna asta și puteam să avem o concluzie mai apropiată de adevăr”.

Profesorul Rafila este de părere că oamenii trebuie să înțeleagă gravitatea situației pentru a respecta regulile de protecție:

„Trebuie să înțelegem că și oamenii au o limită de tolerabilitate. Nu poți să tolerezi la nesfârșit o măsură care îți modifică viața de zi cu zi. Mai degrabă convingerea și parteneriatul cu oamenii este acela care poate să rezolve o problemă. Nu poți să pui pe cineva să urmească populația, ca să vadă cine poartă mască și cine nu. Trebuie să existe colaborarea populației și specialiștii de la Grupul de Comunicare Strategică probabil că ar trebui să lucreze mai intens pe zona de comunicare și explicare”.

Autor

Citește și