Profesorul doctor Alexandru Rafila este șeful Disciplinei de Microbiologie al UMF „Carol Davila” și șeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Expertiza lui este vitală în perioada pandemiei de coronavirus și Rafila reprezintă unul dintre cei mai importanți contributori la ameliorarea situației din România.
Alexandru Rafila a absolvit facultatea în 1987 și a obținut titlul de doctor în medicină în 2004, transmite srm.ro. Din 2000 a activat ca medic primar în specialitățile de medicină de laborator / microbiologie și sănătate publică.
Rafila a fost directorul INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) și a avut funcțiile de Secretar de Stat pe probleme de asistență medicală și sănătate publică, fiind de mai multe ori consilier personal al ministrului Sănătății, pe probleme de politici de sănătate.
Dincolo de activitatea deosebit de importantă desfăşurată în România, expertiza Prof. dr. Rafila este recunoscută şi peste granițe, fiind expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene.
Rafila a deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Acesta a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.
Prof. Rafila este un activ organizator şi participant la numeroase conferinţe medicale naţionale şi internaţionale şi evenimente legate de sănătatea publică şi microbiologie. Este autor de articole, manuale, capitole de carte şi ghiduri pentru practica de sănătate publică şi microbiologie. A contribuit în mod decisiv la înfiinţarea în 2016 a disciplinei de Microbiologie Medicală, în urma recomandărilor UEMS, for la care prof. Rafila reprezintă România.
„Numărul de cazuri de coronavirus va crește până la sfârșitul lunii aprilie. Eu sper ca, începând din luna mai, să intrăm pe un trend descendent, inclusiv în privința numărului de decese”, a declarat Alexandru Rafila luni dimineață la Digi24 TV.
„Ar trebui un proiect, o strategie de ridicare graduală a măsurilor de restricție. Distanțarea socială ar trebui să rămână în vigoare”, crede Alexandru Rafila.
„În cazul în care pacientul este pozitiv, se administrează și tratamentu specific, în funcție de gravitatea cazului: ușor, mediu sau grav. Pentru fiecare dintre aceste situații există o schemă de medicație aprobată de Ministerul Sănătății”, a mai declarat Alexandru Rafila.