Săptămâna începe cu o alertă cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii în 31 de județe. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Conform datelor ANM, citate de Mediafax, de luni ora 10:00 până marți ora 10:00, în zonele de deal și de munte, precum și în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.
Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.
Disconfortul termic va fi ridicat, iar mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Roxana Bojariu, climatolog, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre prognozele din următoarea perioadă. „Fenomenele meteo sunt cu un tip foarte rapid de producere”, a avertizat specialista.
„Soluțiile pot fi pe mai multe termene. Pe termen imediat sisteme de avertizare, oamenii trebuie să se informeze, avem și acest sistem nou Ro Alert. Dar cetățenii trebuie să folosească această informație în interesul lor. Fenomenele sunt cu un tip foarte rapid de producere. O înțelegere clară, un plan de acțiune, înainte, ce faci când vine apa mare, știu să îndrume oamenii din timp.
Nu putem spune că am estimat o vară secetoasă neapărat. Am avut o situație de secetă accentuată, dar predicția precipitației e mai dificilă decât cea a temperaturii.
O vară mai călduroasă poate să însemne diferite tipuri de evoluții. Fie câteva valuri de căldură, dar nu poți să precizezi, fie să ai o creștere a temperaturii în mod constant, chiar dacă nu se înregistrează recorduri.
Luna iunie e cea mai ploioasă și instabilă, climatic vorbind. Lucru care s-a adeverit și acum. Dar am avut manifestări chiar mai puternice decât cele normale pentru luna iunie. Fenomenele acestea nu sunt ceva pentru sezonul cald.
De multe ori am avut apă care venea de pe versanți de pe localități. O mare parte din această apă ar fi fost reținută de păduri. Poți să ai alunecări de teren. Sunt și multe alte lucruri. Trebuie să limităm efectele valurilor de căldură.
Va trebui să modificăm, să avem o economie circulară. Vorbim de un nou tip de dezvoltare. Presupune inclusiv schimbarea modului de viață. S-ar putea să avem o vară mai călduroasă. Nu înseamnă neapărat zile senine tot timpul. Poți să ai intervale cu temperaturi ușor crescute peste medie.
E greu de precizat acum care sunt toate detaliile privind evoluția verii. Trebuie să fim atenți la fenomenele extreme.
O vară călduroasă poate fi și cu zile noroase. Evident că poți să ai astfel de evenimente. E greu de estimat de pe acum, când și unde vor avea ele loc. Prognozele pe intervale mai scurte de timp vor arăta ce se va întâmpla”, a declarat Roxana Bojariu la GÂNDUL LIVE.