Prognoza meteo pe primele trei luni ale anului 2014. Când vin ninsorile

Publicat: 24 12. 2013, 11:31
Actualizat: 29 07. 2014, 20:40

Administrația Națională de Meteorologie a făcut publice estimările meteo pe primele trei luni ale anului 2014. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe durată medie (ECMWF) de la Reading, din Anglia. Previziunile acestei instituții se adeveresc în proporție de 60%.

Astfel, în primele trei luni ale anului 2014 temperaturile se vor înregistra sub media acestei perioade și sunt așteptate și ninsorile.

În ianuarie valorile termice se vor situa, în general, sub mediile multianuale, exceptând partea de sud-est a țării, unde vor fi apropiate de aceste medii. Ninsorile nu vor lipsi din prima lună a anului. Cantitățile lunare de precipitații vor fi în general apropiate de media climatologică, exceptând regiunile vestice și centrale, unde sunt posibile valori excedentare.

În februarie se vor menține temepraturile scăzute în cea mai mare parte a țării. Cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de mediile climatologice, cel mai probabil nu va ninge în sud-vestul țării.

În luna martie meteotologii prognozează temperaturi apropiate de mediile multianuale în sudul, sud- estul și estul țării, și posibil sub aceste medii în celelalte regiuni. Cantitățile lunare de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice și local cele sud-vestice, unde se vor încadra în normele climatologice.